Bukiraj
Kategorije
Arhiva
Newsletter

Znaš li da budeš PR?

Sa takvom podlogom, struka nam je baš onakva kakvom je mediji i najšira javnost vide: puka operativizacija promotivnih aktivnosti s ciljem dodatne promocije proizvoda ili (u najboljem slučaju) brenda.

Sa takvim znanjima i veštinama – nije ni čudo da smo doživljeni kao PRičalice umesto kao mudri i neposredni sagovornici svih ciljnih javnosti i najšire zajednice generalno.

Ništa, samo razmišljam na glas….

Vaša DDj

Komentari

  1. Novak93

    Postovana,
    trenutno sam u velikoj dilemi koja se odnosi na izbor smera na fakultetu.Studiram u inostranstvu.Privlace me odnosi s javnoscu.
    Imam pitanje za vas: Da li je za postajanje dobrog menadzera za odnose s javnoscu potrebno pored novinrstva studirati i biznis administraciju?
    Na mom fakultetu se mogu paralelno izucavati dva smera. Novinarstvo obozavam, a prema biznisu imam averziju zbog racunovodstva i slicnih predmeta.
    Sve pohvale za tekst i blog.
    Srdacan pozdrav

  2. Maja Zelenovic

    Znas li da budes PR? Znam kao sto znam kako se dise. Ali to nije pitanje. Najvece od svih pitanja je da li kompanije znaju STA JE  PR??? Da li klijenti razlikuju PR od marketinga,portparolstva i dousnika? Kada cemo razdvojiti menadzere za odnose sa javnoscu od PR/ova Seke Aleksic, trafike i svake omanje kafane u gradu? Kada ce klinke prestati da upisuju komunikacije na privatnim fakultetima zato sto su se vec zamislile u cipelama Samante iz Seks i grada? Kada ce odnosi s javnoscu prestati da se podvode iskljucivo pod odnose sa medijima? Kada ce PR/ovi prestati da se patoloski plase interneta,za pocetak, cast izuzecima? Kada ce izvikani strucnjaci za Public Relations prestati da blamiraju struku saljuci medijima saopstenja sa datumom od prekjuce? Kada ce “zvucna“imena u nasoj struci prestati da glume Dorijana Greja i poceti da se medijima javljaju na telefon radi pruzanja informacija? Kada ce koleginice prestati da razmisljaju o radnom vremenu u sred krizne situacije i umesto sto popravljaju sminku u toaletu poceti da se bave svojim poslom? Kada ce sujeta, haljina i cipele prestati da  budu vazniji od strategije? Kada ce kolege poceti da medjusobno saradjuju i da se ozbiljno udruzuju?
    Ja sam se umorila od pitanja…zato vi nastavite dalje…

  3. BojanEPO86/07

    Biti PR nije lako kao sto svi misle, trebas biti stalozen i pametan. Sto kaze moja baka sa ljudima je teze raditi nego sa masinama. Pozdrav svim blogerima i preporucijem im da posete moj blog :)

  4. Милорад Станојловић

    Уколико под „општом културом“ видите, пре свега, филозофију, тада можемо да се надамо „ширини у образовању“ у противном – следи једна димензија. Фах идиот. Притом подразумевам да без филопзофије нема (ширине и дубине) у методу и логици. Није то скупо, мада не може да се купи, више је неопходно. Нјважније је да је приступачно; посебно на мрежи.
    Цео прилог, плус ова моја мала примедба, нису спорни, али су решиви проблеми.
    Оно што може бити проблем јесте питање: како да сва та потребна знања „умрежимо“, синтетизујемо без повластица појединачним дисциплинама. Јер, све оне, чим им укажете част, одмах дижу главу и почињу да „филозофирају“ – уместо да кажу шта имају; на време.
    С поштовањем, Милорад.

  5. PRIME Communications Blog » Da li PR-ovci moraju imati sluha za biznis?

    […] koja znanja i vještine su nam potrebne da bi se uspješno bavili PR-om, nedavno je pisala kolegica Dragana Đermanović. Širinu u obrazovanju možemo sticati stručnom edukacijom, posjetom seminara i konferencija, kroz […]

  6. pestislav

    Убав и краток текст за тоа што се треба за да се стане врвен PR. Got yourself a new follower. :)  Поздрав

  7. Marko Selakovic

    @Deda Svako i ima svoj lični PR, samo je pitanje da li mu pristupa na sistemski način ili radi ad hoc :)

  8. Deda

    Biću odličan PR, samo jos malo mi fali znanja iz 
    “ opšte kulture, lingvistike, ekonomije, menadžmenta, politike, psihologije, umetnosti, istorije (biznisa, komunikacija i društva uopšte)“

    Svidja mi se komentar V.Popovića: >>mislim da svako od nas mora da ima svoj lični PR <<. Trebali bi mnogi da se zapitaju …
    Gago, ubi me ovim, a bas sam se ponadao i video sebe delom u nekim vodama…Sad mi ostaje samo da se udavim,lol :P

  9. Dragana Djermanović

    Svako piše u domenu svog (ne)znanja pa tako i kolega Selaković.

  10. Vladimir Popović

    Mislim da Marko malo greši!  Svaka oblast rada, svaka profesija jeste zanat (skup parametara od obrazovanja, pripreme i neprestanog usavršavanja), ali mali broj pojedinaca svoj posao uz kvalitetnu pripremu uzdiže na nivo umetnosti i sebe kao umetnika čini majstorom svog zanata.
    Nisam iz vaše struke ali mislim da svako od nas mora da ima svoj lični PR a njegov pečat se upravo i formira u krugu porodice a to je podloga za sva kasnija nadograđivanja bilo kroz rad ili obrazovanje.
     

  11. Marko Selakovic

    Gago, dobar je tekst, ali…Niko ne može da zna da bude PR. Kao što doktor ne može da zna da bude medicina, tako ni menadžeri za odnose s javnošću ne mogu da budu odnosi s javnošću.
     
    A da su odnosi s javnošću na granici zanata i umetnosti – definitivno jesu. i to, bar po meni, mnogo više umetnost nego zanat. Mnogi znaju da postave štafelaj, drže kist i zamešaju boje, ali nisu dobri slikari. Ista stvar važi i za našu branšu.

  12. Dragan Varagić

    Upravo sam danas preporučivao za čitanje tekst Čemu obrazovanje koji se savršeno uklapa u ovo tvoje razmišljanje.
    Svaka čast!
     

  13. Azra

    Hvala pa ste me sad dobro zamislili šta znam, šta ne znam, odnosno šta sve trebam..
    Svaki dan sam sve sigurnija da je PR umjetnost..
    Slazem se sa Bojanom za preporuku neke literature, da onako s vremena na vrijeme, kad procitate nešto dobro, korisno i što može doprinjeti početnicima (tad nas se i sjetite:) postavite link ili još jedna stavka na „meniju“ za buduće PR-ovce ili sl. :)
     
    Hvala DDJ

  14. Vladimir Popović

    Biti majstor svog zanata to je nešto najlepše, Dragana zaista mislim da ti to jesi ;-).
    Možda bi tvojoj formuli trebalo dodati i „HRABROST U PRIMENI i ZNANJU“ i nepostoji problem koji se nemože rešiti.

  15. Miloš Čirič

    Ja bih dodao još antropologiju i sociologiju – inače je stvarno vreme da se PR-ovci (i ne samo oni!) zamisle nad svojim znanjem. Dok god će u PR jako prevladavati oni koji su vešti baratanju samo pr oruđima prošlog veka (osnovama pr zanata) i u najboljem slučaju još sa dobrim networkom kod novinara i urednika, PR neće imati mesto u top menedžentu. A tu bi mu moralo biti mesto kad bi se premestio na polje komunikacije u smislu kineskog shvatanja kruženja energije…
    Dragana, otvorila si Pandorinu kutiju! Seti se samo poslovice da čovek ne može menjati svet ali može menjati sebe i najbližu okolinu, pa time pomeriti osovinu a time i svet – nadam se da je to početak promena i u PR Srbije.
    Šta će se destiti zavisi od tebe i onih koji prate tvoje pisanje. Ja se samo nadam da je reč o virusu…

  16. Snežana Luković

    Pre svega, odlično formulisan naslov posta.

    Kad bi svi „naši“ Pr-ovci odgovorili na naslovljeno pitanje, odnosno naveli koje veštine poseduju i kojim se alatima koriste, imali bismo tačno pozicioniranu struku.
    Rezultati istraživanja bi nam bila osnova u fokusiranju na „najslabije karike“ PRaktičara, čime bi se struka, korak po korak, dovela na zasluženo mesto.
    A, lično smatram da PR struka realno zaslužuje visoku poziciju, upravo zbog potrebne širine znanja, informisanosti, kontakata,….

    Rukovodeći se definicijom kreativnosti prof. Kukrike, po meni do sad najbolje izražena, sve navedene osobine, znanja, tj. veštine koje bi PRaktičar trebalo da poseduje bih jednostavno podvela pod narečenu „osobinu“.
    Parafraziraću ga, sažeto.
    Kreativnost se ne stiče rodjenjem, već je to veština da se skup svih životnih znanja (u najširem smislu) u datom trenutku primeni na najefikasniji i najsvrsishodniji način. :)

  17. Danijel Šivinjski

    Evo baš sam za prvi seminarski iz Komuniciranja izabrao temu „Odnosi s javnošću“. Znam gdje da „kopam“ :*

  18. Dragana Djermanović

    Poptuno se slažem sa tobom Pedya, da to sam propustila da dodam: povežite povezivo – um & duh!

    @Bojan ima par takvih postova na blogu u kategoriji razmišljanja i edukacija… rado ću napraviti još neki po tvojoj sugestiji.

  19. Bojan

    Dragana bilo bi odlicno kad bi odvojila jedan clanak i preporucila neku literaturu za PR, a i jos specificnije za online PR.

  20. Jovo

    Odlično sažet presjek struke, pravilna analiza i relevantne informacije. Struka je onakva kakvi su oni koji se njom bave, a u slučaju PR-a i Marketinga dominiraju ili su najbučniji upravo oni koji bi trebali da glasa ne puštaju od sebe, zato ovakav tekst prijedstavlja dobar pokušaj da se ukaže na neminovnost hitnih i dubokih promjena. U svakom slučaju „bravo, bravisimo“ DDj :))

  21. Pedya

    Bravo za formulu! Ona važi u (skoro) svakom poslu. :D Uz to, nije loše koristiti obe moždane hemisfere, pa ukrstiti analitiku i logiku sa maštom i kreativom. :) Ovo ukrštanje (možda) ne može baš svako, al’ svako može da se obrazuje i da se fokusira. Ako hoće. I ako zna na šta. ;)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *