Bukiraj
Kategorije
Arhiva
Newsletter

Korporativni blog

Da li vam treba korporativni blog?

Gotovo da ne postoji organizacija za koju ne vidim eksplicitan interes da se uključi u dijalog na social webu koristeći blog kao platformu. Mala ili velika, profitno ili NVO orjentisana, privatna ili državna, lokalna ili internacionalna, edukativna ili politička – svaka organizacija može da dobije koristeći ovaj medij.

Šta dobijamo od korporativnog bloga – outside-in:

  • Postaćete vidljivi(ji)! U svojoj industriji, u svojoj niši, na celom webu! Pretraživači vole sadržaje koje kreiraju korisnici (user-generated content) – tj. u vezi sa temama i ključnim rečima koje koristite imate priliku da se visoko pozicionirate na Googlu (i ostalim pretraživačima) koristeći medij koji pretraživači vole. Ukoliko smo svesni da najveći broj korisnika informacije o brendu i kompaniji potraži na pretraživačima – jasno je šta dobra optimizacija može da vam znači. Takođe, redakcije klasičnih medija su puste. Novinara je sve manje, a zahtevi za dostavljanje što življih i životnijih priča su sve veći. Novinara nema dovoljno, nemaju dovoljno vrema, nisu dovoljno plaćeni, a ima i onih koji ne znaju „bolje“ – pa istraživački tekst najčešće započinju pretraživanjem Googla. I? Kakve će vas tamo naći? Korporativni blog vas može podići i pozicionirati visoko. U kombinaciji sa drugim društvenim medijima i mrežama, čak najviše!
  • Marketiške i PR poruke ne komuniciraju našu misiju ili karakteristike određenih aktivnosti (akcija, kampanja, brendova) dovoljno jasno. U 25 sekundi reklamnog spota ili u tri rečenice unutar print oglasa ne možete mnogo reći. PR tekstom biste mogli, ali, zaista ko to uopšte više čita? A objavljuje? Blog je vaš medij, medij koji baš vi posedujete i imate vremena i mesta koliko god želite da iskomunicirate sve važne aspekte. Nekada, prilika za takvo „detaljisanje“ bila je konferencija za novinare ili licem_u_lice sastanak sa predstavnicima medija. A koliko vam je teško lako da organizujete dobru i uspešnu konferenciju za novinare, tj. koliko vremena morate investirati da biste se adekvatno posvetili uredniku ili novinaru jednog klasičnog medija? Blog je vaš medija centar!
  • I kad smo već kod medija centra – blog je tačnije vaš MULTI medija centar! Kao ni jedan drugi medij, blog je zahvalan za publikovanje različitih vrsta i formata sadržaja: od audio preko video zapisa, naravno tekstova i to kraće (twitter like) forme ili ozbiljnih analitičkih članaka; od fotografija do grafova i istraživanja; pdf dokumenata i prezentacija… Koliko god različitih formata sadržaja da korisitite nećete preterati – sam blog ćete tako učiniti dinamičnijim i sočnijim! Konferencija za novinare?! A zašto ne bi bila online? Na vašem blogu… live? Jer, blog nije žanr, kako bi mudro primetila koleginica Nataša Ristić, blog je platforma!

Šta morate znati o korpo blogovanju, a malo ko će vam reći  – inside_out!

Sve ovo gore što sam napisala nisu razlozi za bloganje! To su samo neki od rezultata bloganja. Ako biste (ili već jeste) započeli korpo bloganje (samo) iz nekog od tih razloga imali ste pogrešan motiv. Pažljivo pročitajte sledeće redove:

  • Blog je aktivnost. Živ, zahtevan, ljudski medij. Zahteva angažman zaposlenih. Zahteva povezanost organizacionih jedinica i sinhronizaciju poslovnih procesa. Zahteva sklad – na unutra. Zahteva dogovor. Prohodan tok infomacija. Kolaboraciju. Zahteva unapređenje organizacione kulture i razmenu znanja. Zahteva tim. Za blog morate biti spremni ili egzibicinisti – takvi da se (po)spremate i sređujete tokom procesa bloganja. Zato blog možete iskoristiti i kao vrhunsku tim bilding aktivnost svog tima! Ali pre svega kao test (ukoliko već ne znate odgovor) na kojem ćete utvrditi jeste li moderna i proaktivna kompanija ili kapitalističi dinosaurus zarobljen u vremenskoj mašini.
  • Bloganje je za dobre komapnije. Ili za one koje žele da se poprave. Popravni. Poslednji ispitni rok za uslovni ispit pri prelasku u narednu etapu poslovanja. Npr. ne možete blogati ako su vam proizvodi loši, a usluga nedostojna korisnika. Ukoliko vaša kompanija ne zna gde je i gde želi da bude. Ukoliko niste spremni na kritike i dijalog. Na odgovaranje (jer to je odgovornost). Na brzu reakciju. Nije za vas bloganje ni ukoliko ne razmišljate o dobroBITI društva u kojem poslujete. Ukoliko vam je profit cilj, a ne rezultat; ukoliko se bavite posledicama, a ne uzrocima; Ukoliko niste spremni na promene.
  • Bloganje je metod strateškog koncepta inside-out! Proces kreće iznutra. Kao i svaki drugi zdravi organski rast. Kada prođe gartner hype cycle – korporatvni blog kao sajt XXI veka koristiće samo oni najbolji, i ujedno jedini koji su ostali na marketu.

Korisnici žele da pričaju sa vama. Da vas pitaju. VAS. Baš vas. Direktno vas. Da vas kritikuju, ali i pohvale. Ne postoji kompletnije konverzacijsko mesto na interentu – do bloga. Sajt ne daje mogućnost interakcije; Facebook i twitter su produžetak neke konverzacije ili početak koji mora imati nastavak. Za konverzaciju nije dovoljno postovati tweetove u 140 karaktera ili status poruke i komentare. Blog je čvor. Hub! Petlja. Centar. Sve ostalo su ekstenzije.

Kada su u pitanju društveni mediji i mreže, molim vas nemojte biti pomodari. Social web nije trend, ni moda. To je nova konstanta svih društvenih, pa tako i poslovnih odnosa. Nećemo aplaudirati novom blogu ili twitter nalogu vaše kompanije. Aplaudiraćemo procesu promene na bolje koji je toj socijalizaciji prethodio!

Komentari

  1. Naslov i sadržaj kao bitni elementi u internet marketingu

    […] pretraživači. Aspekt optimizacije sajta za pretraživače je jedan od ključnih prilikom vođenja korporativnih blogova gde pisanje o onome čime se firma bavi može preko pretraživača dovesti veliki broj […]

  2. Miss Cybernaut

    Draga Dragana, lepo je videti Etarget ovde :)
    Inače, msilim da blog ne može da zameni sajt jer je sajt prodajna a blog marketinška alatka, i jer na blogu sve teče U VREMENU a na sajtu lepo možeš da se snađeš oko „večnih“ principa.
    Blog je divna stvar za one koji su pismeni i imaju šta da kažu. Nažalost, dešava se i da se blogom pokaže nešto drugo tako da ne dosegnete željeni cilj. Zato sam svom snagom za, pored onoga znaj svoje kupce- poznaj samoga sebe. Znaj gde si tanak. Nađi nekoga da ti to popravi. Ako sm sujetni pa mislimo da znamo sve sami, nikada nećemo izaći iz zone komfora. A grupa kupaca (i pratilaca) se neće širiti.
     

  3. Bojan Šćepanović

    Dragana,
    Hvala za pomoć, posebno za top 15. Žao mi je što nema mnogo domaćih korporativnih blogova kompanija koje su ne-tehnološki orjentisani. Npr, http://blog.damm-keramika.com/ me je oduševio svojim pristupom. Odmah sam prosledio svojoj prijateljici vajarki. Nadam se da će ona krenuti njegovim stopama.
     
     
     
    Comtra

  4. Pedya

    @thePriest Nemoguće je svima ugoditi, naravno, ali osnovno pitanje je da li kompanija ima kvalitetnu uslugu/proizvod ili nema. Ako ima, onda će negativni komentari biti A) neargumentovani i, verovatno, čisto hejterski, ili B) argumentovani i predstavljati konstruktivnu kritiku. Ako spadaju u prvu grupu, nije ih problem brisati sa bloga (naravno, na blogu treba jasno istaći kakvi su komentari dozvoljeni a kakvi ne), a ako spadaju u drugu grupu, oni su nešto najdragocenije što jedna kompanija može dobiti! Ne postoji bolja smernica za unapređenje poslovanja od <b>konstruktivne</b> kritike nezadovoljnog korisnika. :) Dakle, ako imate kvalitetnu uslugu, nema razloga za (preveliki) strah, a ako nemate, onda nema razloga za blogovanje. ;)

  5. Ekonomija pažnje i ekonomija poverenja | Dragan Varagic

    […] Ovaj problem posebno dolazi do izražaja u ovo vreme kada se svi pozivaju na Facebook i Twitter kao veoma dobre alatke za skretanje pažnje velikog broja korisnika, a jedna od osnovnih karakteistika ovih društvenih mreža jeste – brzo zastarevanje informacija (zato blog jeste i biće veoma važna alatka za izgradnju poverenja). […]

  6. Miloje Sekulic

    @Dragana
    Nacin komunikacije kao i tip i obim podataka su sustinski raciti. Kome se kojim alatom obracamo i sta zelimo da mu saopstimo
    Dijalog vs davanje podataka o sebi i svom poslovanju na uvid netizenima
    Dinamicki vs (vise-manje) staticni podaci
    Tehnoloski je naravno moguce objediniti ih, sto sam i napisao
    Pitanje je sta treba gurnuti u prvi plan, sto vec zavisi od toliko nam svima drage reci „strategija komunikacije“
     
    Npr tvoj blog je realno korporativni veb sajt tvoje agencije sa blogom u prvom planu a podaci o poslovanju i ponuda su tu da ih pronadje koga blogom zainteresujes
    https://www.draganadjermanovic.com/pr-pepper/
    Na sajtu npr banke u prvom su planu proizvodi i uslovi pod kojima se koriste a blog moze da bude dodatna vrednost takvom korpo sajtu
    Slazem se i da bi bio potpuni hit da recimo Kole krene da bloguje, jer se poslednjih dana pokazalo da voli i ima sta da kaze (slagali se as njim ili ne), i to bi mogao da bude lep dodatak korpo sajtu njegove firme http://bit.ly/gzZIKH ali mislim da ces se sloziti da je potencijalnim poslovnim partnerima, kojima je korpo sajt MK prvenstveno namenjen, u prvom planu da saznaju informacije o kompaniji i njenom poslovanju.

  7. Dragan Varagić

    @Dragana Ima primera kada blog može da zameni Web sajt, a ima primera i kada ne može. Npr. probaj da staviš ceo servis Donesi.com u blog (koji inače imaju). Ili u bilo koju (veću) e-trgovinu.
    @ThePriest Uskoro će se i kod nas pojaviti blogovi banaka, pa ćete videti da li to može da funkcioniše ili ne. U međuvremenu možete pogledati inostrane primere kompanijskih blogova banaka. I Dragana je u pravu, radi se samo o strahu koji dovodi do toga da niste u situaciji da spovedete u delo usmeravanje komunikacije, a ne kontrolu komunikacija (tehnika iz 20. veka)

  8. N. B.

    Osim što komuniciraju organizacije i deluju.
    Ukoliko teza o uključivanju organizacije u javni dijalog nije samo segment ozbiljnog promišljanja učešća organizacije u zajednici, onda imamo problem jer – kako se to fino kaže – šminkamo svinju.
    To promišljanje bi bio dobro utemeljiti van diskursa o utakmici za novčanike potrošača. Učešće u zajednici znači svest o uticaju tvog poslovnog modela i delovanja uopšte na zdravlje zajednice u najširem smislu. Ili, kako to ekonomisti vole s osmehom da izgovore: treba prevrednovati eksternalije.
    btw: Blog nije sajt xxi veka, nego je pre 6 godina odneo hype u korporativnom komuniciranju, kao što su pre 3 godine blogovima taj hype odneli socijalni mediji. Sajt, blog i socijalni mediji tvore web nastup. Semantički web, lokacijske usluge ili bilo koji sledeći hype koji bude nadgradio sadašnje stanje weba biće podjednako uticajan i koristan kao i sve dosadašnje: ukoliko organizacija nema i ne traži balans između koristi zajednice i svoje koristi, onda nema pomoći, sori.

  9. thePriest

    Ako imate bazu od par stotina hiljada klijenata, jasno je da 5%-10% onih nezadovoljnih (imajte u vidu da se radi o banci, ustanovi čije usluge veliki broj ljudi u Srbiji koristi samo zato što mora) čini par desetina hiljada ljudi. Takodje, jasno je da će neko nezadovoljan uvek pre iskoristiti prilliku da ispljuje nešto, nego što će zadovoljni pohvaliti.Dakle, osim povećanja kvaliteta usluge, što je dobar, ali previše uopšten savet, kako se izboriti sa neminovnim nezadovoljnicima? (najjednostavnije je staviti odobravanje svakog komentara, ali to je cenzura, zar ne?)CorpBlog za kompanije koje nemaju toliko veliki broj individualnih klijenata je fantastična stvar, ali samo zamislite banke, velike maloprodajne lance, državne institucije, javne ustanove, osiguravajuće kuće itd. Praktično ne postoji mogućnost, ma koliko se vi trudili da poboljšate uslugu, da svi budu zadovoljni. E, na to sam mislio, kako te institucije da izvuku više koristi nego štete od CorpBloga? 

  10. Dragana Djermanović

    @Miloje: ne vidim niti jedan razlog zbog kojeg blog ne može da zameni sajt. Jer blog pruža & doslovce sve mogućnosti sajta + toliko drugih.

    @thePriest: ukolko postavimo pitanje kako komente na korpo blogu učinit free, maximizirajući tako reputacione rizike npr. banke, ne bavimo se suštinom, već posledicama -> čega -> lošeg odnosa do klijenata ili ma koje vrste neprofesionalizma. Savet je jedan, morate prvo popraviti uslugu -> ili je popravljati u hodu sa sve korisnicima i online zajednicom koja može biti veoma od pomoći (pogledajte post „Banka Intesa i slučaj dobronamernog građanina“) -> ili NE ULAZITE u dijalošku formu; nigde, pa ni na social webu. Najpogrešnije je baviti se posledicama. Tako samo krpimo rupe i u svakom slučaju gubimo dragoceno vreme. Iako isprva ne izgleda tako, suštinsko rešavanje uzroka problema (straha) je najisplativiji metod. Uvek.

    @Bojan Scepanovic: Još uvek ih nema ni blizu dovoljno u našoj zemlji. Pogledaj blog Etargeta, Positiva iz Novog Sada, Limunda, Damm keramike, Color Press grupe, ComTrade grupe. Među linkani blogovima ima veoma svetlih i veoma mračnih primera… ali iz svakog se može naučiti po nešto. Ali, ne vidim zašto bismo pratili samo domaću korpo blogosferu. Pogledaj npr. #mashable listu 15 TOP korpo blogova sa izdvojenim zaključcima šta se od tamo izdvojenih blogova može (na)učiti. I, naravno, puno uspeha želim ;)

     

     

     

  11. Miloje Sekulic

    @Dragan Mocevic
    > “Blog je sajt 21.vijeka”
    Blog za blog, sajt za sajt. Svaki ima svoju funkciju.
    Blog moze da bude jedan od elemenata korporativnog veb sajta ali ne i da ga u potpunosti zameni

  12. Jasna Kamatovic

    Od suštinskog je značaja da web aktivnosti oslikavaju istinite (tačne), prave vrednosti za korisnike i obrnuto – iz poslovanja (realno stanje u offline) u online. Kompanije koje nisu spremne za social web još uvek podešavaju regulatore na Džejms Vatovoj parnoj mašini dok su korisnici u varp pogonu. Kako i gde ćemo se pronaći?!
    Ne sležem se da sajt ne daje mogućnost interakcije – dobro koncipiran i urađen sajt može biti u službi konverzacije i kolaboracije. Naravno, velika je razlika između korpo bloga i sajta.
    Odličan tekst – čini se – napisan u dahu.
    …i –> Ih, Dragan Varagić mi uzeo „ekskluzivu“ ;)
     

  13. Bojan Scepanovic

    Dragana,
     
    Hvala za zanimljiv tekst. Ja sam jedan od predstavnika „korporativnih blogova“ i imam nekoliko pitanja.
     
    Ja se u potpunosti slažem sa tobom oko svega što si rekla. Zato sam u poslednjih mesec dana snažno krenuo i da razvijam MCB Blog. Bolje ikada nego nikada…
    Sa druge strane, ono što mi je bio „problem“ je nedostatak UPOREDNIH KORPORATIVNIH BLOGOVA u Srbiji. Naime, tražio sam korporativne blogove po celom Srpskom netu, po značajnim kompanijama, preko Google Search Blog… no rezultat je bio dosta slab. Ono što sam nailazio jesu BLOGOVI, ali nisu KOPORATIVNI. Uglavnom su to pojedinci (blogeri) ali nisam mogao da nađem kompanije. Ili ja ne znam da tražim (što je moguće) ili nema korporativnih blogova (a i to je moguće).
    Npr, pre neki dan sam dobio email od McCann Erickson PR za prvu školu DIgitalne komunikacije http://www.mccannpr.co.rs/code/navigate.php?Id=548
    Super, kao kuče sam počeo da mašem repom… Prijavio sam se odmah i otišao da vidim njihov blog (kompanijski blog). Ali njihovog Bloga nema!?!
     
    Moje konkretno pitanje:
    – da li možeš da mi pomogneš i navedeš 10 primera kompanijskih blogova u Srbiji?
     
    Ovo mi je potrebno da bih sebi pomogao (uporedio, benchmark…). I naravno, da bih unapredio svoj blogić.
    Hvala unapred…
     
     

  14. thePriest

    Ja radim u inostranoj banci. Kako pisati corpblog i ne staviti nikakvu restrikciju na komentare, kada se zna da su banke omražene na ovim prostorima, pogotovu strane. Dakle, kako da šteta od loših komentara (sigurno da nisu svi savršeno zadovoljni uslugom svake banke) ne prevagne nad očiglednim koristima koje corpblog donosi? 

  15. Vladimir Popović

    Ivane ja jesam rekao da je blog podjednako važan a možda i važniji, efikasniji nego sajt u komunikaciji sa korisnicima, klijentima. Međutim sajt u predstavljanju firme mora biti podjednako bitan i obavezan ukoliko kompanija drži do svoje reputacije. Neznam da li se slažeš samnom da korporativna brošura i dalje ima vrlo bitnu ulogu u poslovanju kompanije. Ukoliko sklopiš posao, a brošura bude pomoćno sredstvo u tvom nastupu postojanje brošure opravdano je 100% bez obzira na tvoje mišljenje o brošuri kao vidu zastarelog prezentovanja. 
    Hvala na savetu da pročitam Draganine tekstove, ja ih čitam i učim iz tih tekstova, ali neslažem se sa tobom i po drugom delu tvog komentara po pitanju angažovanja profesionalca. Vremenski period angažovanja profesionalca unutar kompanije nesme biti kratak u vidu jednog kursa ili predavanja. Profesionalac u kompaniji mora biti angažovan na duge staze i u samom startu mora voditi taj blog jer u suprotnom kompanija dobija „male boginje“ i blog možda neće preživeti. Profesionalac, konsultant posao je uradio tek kada vođenje bloga postane apsolutna i svakodnevna potreba izražavanja ljudi unutar kompanije koji misle dobro svojoj kompaniji. To u našim uslovima nije ni malo jednostavan posao, pamtim jedan naslov iz novina koji kaže „Mnogo je talenata ali premalo dela“ to je prava slika naše zemlje.
    Inače tvoj rad vrlo poštujem i cenim :-), i hvala na kritici komentara.

  16. Dragan Mocevic

    Odlično, korisno i poučno.
     
    Da ne hvalim previše ali jedna izjava koju sam čuo baš od DDJ je nešto što je za mene i moje saradnike na PRIME blogu ideja vodilja.
    Ta izjava otprilike glasi: „Blog je sajt 21.vijeka“.
     
    Dodaću samo da je za korporativni blog osim dosta znanja, samopouzdanja i inovativnosti potrebna i velika hrabrost (poput hrabrosti koju i DDJ demonstrira na ovom blogu) a to je ono što mnogima najčešće nedostaje.

  17. Dragan Varagić

    Koliko sam uspeo do sada da shvatim na osnovu uglavnom ovdašnjih primera kompanijskih blogova – najbolji način za početak promene u samoj kompaniji u odnosu na online aktivnosti (gde je kompanijski blog definitino najbitniji segment online dijaloga) jeste postizanje vidljivih uspeha u online (blog) komunikaciji. Kada se u kompaniji nešto vidno (merljivo) pozitivno desi kao rezultat online dijaloga, tada postoje mnogo bolji uslovi da se ozbiljnije promene i dese.
    O ovoj temi će na ovogodišnjoj Konferenciji E-trgovina Jasna Kamatović iz kompanije Positive imati studiju slučaja.

  18. Dragana Djermanović

    Hvala na vrednim komentarima!

    @Ivan: odlično poređenje o outsourcanom vođenju sastanaka i bloga.

    Misija istinskih online stratega je da kompanije učine boljim, te društvenijim i pokažu im kako da za svoje (buduće) dobre namere koriste i društvene medije. Nemati blog danas je kao nemati sajt juče. Ali, bilo je lakše postaviti sajt nego započeti proces korporatvnog blogovanja. Novo vreme – novi izazovi!

    Pogledajte i brilijantan tekst Umaira Haquea na temu social (media) stratega -> HBR.blog

    Još jednom hvala @supperman na linku.

  19. Miloje Sekulic

    Univerzalno primenljivi saveti – od pojedinca do korporacije

  20. Milos

    Interesantno je da su mi na jutros FB wall-u izasla dva linka jedan ispod drugog. Jedan je bio Milojev o http://www.igorvelickovic.com/05/03/zarada-na-domacem-net-u/ a drugi tvoj o korporativnom blogu. Slika i prilika Srbije. sa jedne strane ti pricas o korporativnom blogu, a Igor o razumevanju potrebe od strane rukovodstva da kompanija ima pristojan web sajt.
    I ja mislim da bi vecina organizacija trebalo da razmislja o (u)vodjenju korporativnog bloga. Bice interesantno kada se uskoro pojavi novi skupstinski sajt da vidimo sta poslanici imaju da kazu na tu temu i kako ce da se snadju. Saglasan sam sa @Vladimir-om o velikoj vaznosti kulture. Kao i sve na Internetu potreban je predan rad, posvecenost i vreme. Nekim bi to da skrate ali to ne ide. Zao mi je sto mnoge NVO ne prepoznaju jos uvek znacaj korporativnog bloga, sa kojim bi puno stvari u percepciji javnosti prema njima samima popravili. Sve u svemu nadam se da ce i buduci DSOJ korporativni blog dodatno poboljsati blog scenu.

  21. ivan

    @vladimir Razlika između bloga i sajta je isto kao i razlika kada pre 10 godina, na primer, o nekoj firmi pročitate korporativnu brošuru i kada lično razgovarate sa nekim iz firme. Eto to je razlika. Ima perfektnih sajtova sa divnim sadržajem koji to mogu odvesti na viši nivo, ali blog je blog. 
    Sa druge strane, pročitajte neke druge Draganine tekstove. Uloga profesionalaca je da unutar firmi nauče i upute ljude da vode korporativne blogove, a ne da vode te blogove za njih. Ako ćemo opet da pravimo offline i online poređenje – da li biste angažovali nekoga da vodi sastanke u ime vaše firme, umesto vas? Verovatno ne. Pre biste zaposlili nekoga unutar firme samo za to, i angažovali konsultanta da tu osobu spremi da bude na nivou zadatka, ukoliko je potrebno. 

  22. Vladimir Popović

    Mislim da priča iz predhodnog komentara nije u potpunosti tačna. Kompanije bez bloga imaju komunikaciju sa korisnicima putem predstavljanja, kontakt forme i meilova, međutim slažem se da je blog daleko kvalitetniji i efikasniji način komunikacije sa klijentima nego sam sajt.
    Meni je vrlo interesantna kultura kompanijskog blogovanja koju određeni blogeri ne shvataju. Blog smatram kao vrstu istraživanja i odnosa sa klijentima i čitaocima.
    U jednom kompanijskom blogu primetio sam da pri objavljivanju postova prvi komentari slede od kolega iz iste kompanije koji takođe objavljuju postove na istom blogu. Komentar tipa „bravo kolega ovo si super uradio, objavio, napisao“ toliko mi izgleda prepotentno da sam prestao da čitam taj blog i ostavio ljudima da se sami sebi dive na kvalitetu sopstvenog bloga. Stekao sam utisak da je svrha njihovog bloga da se međusobno pohvale, popričaju i bodre što istina mogu i van interneta uz jutarnju kafu.
    Drugi kompanijski blog koji sam pratio interesantan je iz drugog razloga. Sam dizajn je pravljen tako da uokvirene fotografije blogera prelaze preko teksta koji nije moguće u potpunosti pročitati. Napisao sam komentar i ukazao na propust i shvatio da niko ne reaguje na taj komentar koji je bio dobronameran. Krajnji efekat, odustao sam od daljeg čitanja bloga jer vidim da ta komunikacija očigledno nije rodila plodom a odgovorni možda komentare i ne čitaju.
    Kultura vođenja kompanijskog bloga vrlo je važna stvar i mislim da bez iskusnog profesionalca kompanije nebi trebale ni da ulaze u tu priču, a na žalost u našoj zemlji takvih ljudi je vrlo malo i od njih treba samo učiti.

  23. Danijel Šivinjski

    Kompanije bez bloga kao da nisu prisutne online. Mogu imati super site, ali su još uvijek na neki način daleko od nas. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *