Bukiraj
Kategorije
Arhiva
Newsletter

Granica odgovornosti pri društvenoj odgovornosti

UPDATE [LISTA POSTOVA REAKCIJA] –> blogerske kampanje #ustupamoprostor na kraju posta ili kod Ivana Ćosića na blogu.

UPDATE 2 [09.11.11] Cilj posta je bio ukazivanje na neukus pri samopromociji društvene odgovornosti Komercijalne banke. Blogeri su, udruženi, namerili da akciju #ustupamoprostor, koja je inicirana ovim postom nastave. Želim im puno uspeha, a na ove i slične teme nastavljamo borbu u narednim tekstovima.

Društvena odgovornost je moralni princip kojem morate biti dorasli kao kompanija.

Ovo je zaključak posta o (ne)odgovornoj društvenoj odgovornosti u kojem sam pre nekog vremena uputila kritiku na kampanju slovenačke kompanije Mobitel. U jednoj rečenici: darovali su 20.000 evra u humanitarne svrhe i to dobročinstvo oglasili u kampanji koja ih je koštala 500.000 evra! Šta reći?! Na ovakvu „društvenu odgovornost“ reagovao je veliki broj strukovnih udruženja, medija i blogera. Jednostavno – nije prošlo meko!

(Nova) srpska paralela…

U Srbiji je aktuelna gromoglasan kampanja za oglašavanje meseca štednje. Za naše banke, to je najdragoceniji mesec za sisanje keša iz slamarica građana. Po mojoj (zaista paušalnoj) proceni u promociju kamata u mesecu štednje investiralo se najmanje 4 miliona evra! I benefiti će biti većma pozitivni. Jedna banka odlučila se za drugačiji pristup:

Komercijalna banka (u mesecu štednje) ulaže svoj medijski prostor u projekte društvene odgovornosti.

Da li je baš tako?

Subjektivna opažanja…

Odmah sam, u odnosu na druge, primetila ovu kampanju! Nakon nekog vremena primetila sam i da ne viđam oglase humanitarnih organizacija kojima su prostor ustupile, već samo korpo džingl Komercijalne banke na početku i kraju reklamnih blokova u kojima se hvale ovim gestom. Ubrzo sam počela da čačkam…

Rasplet…

19. oktobra je uprava Komercijalne banke u Medija centru najavila da će medisjki prostor pokloniti u dobrotvorne svrhe u cilju promocije pojedinih nevladinih organziacija i udruženja koja se mahom bave zaštitom prava ugroženih kategorija stanovništva (deca, mladi, najmlađi). Pregledala sam i spotove sa YouTuba… sve spotove. I još pažljivije pratila reklamne blokove u retkim trenucima upražnjavanja TV programa. I vidim – ništa. Samo reklamiranje društvene odgovonosti uz provlačenje rečenice: ulažemo u budućnost <– ulažemo mi (u njih), eto vidite, pa uložite i vi (u nas).

U dve nedelje praćenja, (o da, baš sam se posvetila), od nebrojeno samopromotivnih džinglova uspela sam da uhvatim svega dva spota za organizacije kojima je „poklonjen“ prostor. Oba spota na (da kažem) marginalnom FOX life kanalu. Niti jedan na B92… na RTS-u… na Prvoj.

Zaključila sam (kao konzumer) da me varaju! Da su smislili malo pametniji način da primarno i na najgledanijim kanalima pošalju svoju poruku – ulažite kod nas – reklamirajući društvenu odgvornost (što me jako zabolelo), uz davanje na-sva-zvona-poklonjenog medijskog prostora tek na kanalima drugog reda. #nisko #providno #uvredljivo

Goran Milićević, Izvršni direktror za marketing ove banke izjavio je (u objašnjenju kampanje) da bi se na ovaj način postigao veći efekat nego da se direktno uloži novac u neki projekat (tih humanitarnih organizacija).

Ajde Dragana misli misli misli! Nije moguće da se radi o tako jeftinoj farsi!? Anketirala sam nekolicinu svojih prijatelja. Svi do jednog imali su isti utisak i niko od anketiranih, takođe – nije video spot za npr. Male velike ljude ili slično na velikim nacionalnim televizijama. Na bilbordima su, takođe – videli tek korpo oglas Komercijalne banke.

Objektivnost…

Prvi mail DDj…

Moram nešto da napišem. Da vas konsultujem. Ali ipak ja preozbiljno shvatam ovo svoje web mesto pa pre pisanja posta kontaktiram i Komercijalnu banku sa dva pitanja:

  • Možete li mi poslati listu medija (TV kanala posebno) koji će u mesecu štednje objavljivati reklame Bitka za bebe | Osobe u razvoju | Ujedinjeni protiv droge | Bolje da znaš | MaliVeliki ljudiali dakle baš cele reklame, ne najavni džingl Komercijalna banka ulaže u budućnost?
  • Da li ste učestvovali i u produkciji ovih oglasa (reklama)?

Prvi odgovor iz Komercijalne banke…

Odgovor je upravo od pomenutog Izvršnog marketing direktora, g Milićevića stigao u real time-u:

Poštovana g. Đermanović,

Najlepše zahvaljujem, u ime celog tima koji radi na projektu “Ulažemo u budućnost”, na toplim rečima podrške koju dajete našoj aktuelnoj kampanji.

Čini mi se da ste u celini razumeli i sadržaj i osnovne poruke koju smo kroz kampanju uputili ukupnoj javnosti. To nas uverava das mo učinili pravu stvar i iskreno raduje, pošto je za očekivati da će i veći deo javnosti razumeti potrebu da svi zajedno damo podršku i pomoć onima koji je zaslužuju, a žive tu kraj nas i sa nama, ostajući često potpuno neprimećeni i zanemareni. Nadamo se da će oni i sami pomoći i da će se time postići sinergijski efekti koje smo želeli da podstaknemo.

Dajem i konkretne odgovore na Vaša konkretno postavljena pitanja:

RTS, PINK, PRVA, B92, AVALA, mreža lokalnih tv stanica (42) : TV STUDIO B, BEOGRAD, B92 INFO,  TV K9, NOVI SAD, TV ALFA, UŽICE, PI KANAL, PIROT, TV FOKUS, VRANJE, TV JEDINSTVO, N.PAZAR, TV ZAJEČAR, ZAJEČAR, TV BOR, BOR, TV KANAL M, ĆUPRIJA, PARAĆIN, TV KRUŠEVAC, KRUŠEVAC, TV ZONA, NIŠ, TV KRAGUJEVAC, KRAGUJEVAC, TV KRALJEVO, KRALJEVO, TV TELEMARK, ČAČAK, TV FORUM, PRIJEPOLJE, TV KRONIK, VALJEVO, TV ŠABAC, ŠABAC, TV LAV, VRŠAC, KTV, ZRENJANIN, TV STV – KRAJINA, NEGOTIN, TV SPEKTAR, SOMBOR, TV RUBIN, KIKINDA, TV GOLIJA, IVANJICA, TV YU ECO, SUBOTICA, TV KTL, LOZNICA, TV FLEŠ, RANĐELOVAC, TV PRIMA, BAJINA BAŠTA, TV BLACE, BLACE, TV GM, GORNJI MILANOVAC, TV KLADOVO, KLADOVO, TV I.P.C. KULA, KULA, TV KOLUBARA, LAZAREVAC, TV MT, LESKOVAC, TV MLAVA MEDIA, PETROVAC NA MLAVI, TV DUGA, POŽAREVAC, TV POŽEGA, POŽEGA, TV JASENICA, SMEDEREVSKA PALANKA, TV LOGOS, TRSTENIK, TV VRNJAČKA BANJA, VRNJAČKA BANJA, TV TOP 3, PROKUPLJE, TV LAKI, VELIKA PLANA;  Kablovski kanali: FOX LIFE; FOX CRIME, NACIONALNA GEOGRAFIJA, SPORT KLUB, SPORT KLUB+, VIASAT EXPLORER, VIASAT HISTORY, TV 1000, DISCOVERY i ANIMAL PLANET.

NARAVNO, PRODUKCIJU JE RADILA NASA KREATIVNA AGENCIJA SAATCHI&SAATCH, A ZA OSNOVU SU POSLUŽILI VEC GOTOVI I RANIJE EMITOVANI SPOTOVI ZA BITKU ZA BEBE, OSOBE U RAZVOJU, UJEDINJENI PROTIV DROGE, BOLJE DA ZNAŠ, MALI VELIKI LJUDI, koji su izvanredni, te nije imalo razloga da se rade iznova i da se time umanjuju ostala namenski utvrđena sredstva za ove namene.

Još jednom Vam najtoplije zahvaljujem i stojim na raspolaganju za sve dodatne informacije i komentare!

Srdačno,

Goran Milićević

Izvršni direktor za marketing

Drugi mail DDj ka Komercijalnoj banci…

I dalje meni ne da vrag mira, pa pošaljem dodatni mail.

Hvala Vam Gorane na brzom odgovoru! To veoma cenim!

Pitanje sam uputila stoga što sem na nekim perifernim TV kanalima (da tako kažem, mada zaista nema perifernih obzirom da su besplatno dobijeni ispred Kombank) videla celu reklamu, dok sam na bilbordima i velikim stanicam (b92 npr) videla samo džingl najavu, tj. reklamu Komercijalne banke koja tako više reklamira svoj brand name, nego navedene organizacije.

Proveriću sa kolegama i ostalim predstavnicama zajednice jesu li i oni kao ja primetili samo džinglove Kombanke ili su na TV Pinku, RTS-u, Prvoj i npr. B92, za razliku od mene do sada videli  i celokupne reklame NVO kojima ste ustupili medijski prostor.

I drugi mail Komercijalne banke:

Ne morate da se mučite.

Mi pomno pratimo objave na svim navedenim televizijama, posebno nacionalnim i u celini poštuju media plan objava klipova u reklamnim blokovima. O tome svedoči i jako veliki broj komentara koje dobijamo. Verovatno je Vama promaklo, a nama se čini da je stalno!?

Još jednom, veliki pozdrav!

Goran Milićević

Izvršni direktor za marketing

Zaključak…

Do kraja ne smem da tvrdim da Komercijalna banka obmanjuje javnost društveno odogovornom pričom, a odgovorno tvrdeći suprotno… ili sam ja samo jedan loš TV konzumer koji vidi baš ono što ne treba (i ne vidi ono što baš treba), ali jedno je sigurno: društvena odgovornost se ne reklamira!

Čak i da ide spot za humanitarne organizacije na svim nacionalnim televizijama, sasvim je suvišno – po pravilima struke – započinjati ga i završavati reklamiranjem te odgvornosti (molim pogledajte spot dole). Dovoljno bi efikasno bilo dati jedan intervju na tu temu, suptilno pustiti info osobama iz medijske profesije od poverenja, pustiti humanitarne organziacije da iskažu zahvalnost i na kraju krajeva javnost da se zapita odkud para tim organizacijama za ovako snažnu medijsku promociju ideja i ciljeva!? Ni u jednom od navedenih slučajeva ne bismo ostali ravnodušni, a do nas bi stigle prave poruke. Da vam kažem iskreno – ja bih u takvu banku stavila svoj novac!

Kako pristupiti projektima društvene odgovornosti…

Pre svega odgovorno! U postu o kampanji (500.000€ za 20.000€) kompanije mobitel, napisala sam sledeće:

Kada u okviru svoje kompanije pristupite koncipiranju društveno odgovornih projekata imajte na umu sledeće stvari:

  • Društveno odgovorna kampanja bi morala imati jasan smisao koji je posredno vezan i za interese kompanije: ukoliko npr. poslujete u zemlji u kojoj dominira deficit visokostručnog kadra, a u vašoj firmi je prosečna starost zaposlenih 45 godina, mudro je investirati u npr. obrazovanje i edukaciju mladih talentovanih stručnjaka. Osim što ste istinski odgovorni – jer neposredno menjate društvo na bolje – pripremate kadrove koji i vašoj kompaniji mogu biti sveža snaga i zdrava energija kao potencijalni ljudski kapital;
  • Budite dosledni u projektima društvene odgovornosti: društvena odgovornost nije kratkoročno osećanje koje se menja kao čarape u zavisnosti od boje garderobe. To je proces u kojem ciljevi moraju biti definisani jasno, sprovođeni temeljno, izmereni i razrađivani iz godine u godinu. Ova aktivnost mora biti sistemska i strateška, a ne promotivna i kratkoročna! Jedino tako imaćete rezultate; i to dobre po društvo – na prvom mestu, ali i dobre po kompaniju – na visokom, ali (ipak) drugom mestu.
  • Koristite alate primerene ovoj aktivnosti: mesta za kontradikciju ne sme da bude! Ako ste humani – primaoci poruke će to osetiti. Najbolji promoteri društveno odgovornih kampanja su sami zaposleni! Dakle, za ovu vrstu kampanje morate jasno definisati cilj, strategiju pa taktiku koja je prvenstveno bliska zaposlenima (morate ih angažovati!), a posle i najširoj javnosti.

Bilo kako bilo, ova kampanja je mogla da prođe sa manje reklamiranja „odgovornosti“ Komercijalne banke, a sa mao više odgovornog ponašanja. Tada bi za mene bila jedan veliki plus. Ovako… previše nedoumica.

d
UPDATE [POSTOVI REAKCIJE] –> gori nebo u našoj maloj blog kampanji #ustupamprostor zahvaljujući ideji @ivancosic:

1. Zubarica –> http://www.zubarica.com/2011/11/06/ustupam-medijski-prostor-ustupamoprostor
2. Ivan Ćosić –> http://www.ivancosic.rs/featured/i-mi-ustupamo-medijski-prostor
3. Dedabor –> http://www.dedabor.com/humanitarno/ustupam-svoj-blog-medijski-prostor-u-svrhu-podizanja-drustvene-odgovornosti/
4. Sijalica.com –> http://www.sijalica.com/2011/11/i-sijalica-com-ustupa-medijski-prostor/
5. Miloje Sekulić –> http://www.milojesekulic.rs/internet-i-drustvo/dajem-moj-medijski-prostor-ustupamoprostor/
6. Istok Pavlović –> http://www.istokpavlovic.com/blog/mi-smo-humani-a-sad-nam-dajte-vase-pare/
7. Saša Jovanović –> http://www.sasajovanovic.com/2011/11/06/ustupamoprostor-koliko-god-treba-da-se-lihvari-nauce-pameti/
8. Mahlat –> http://www.mahlatblog.com/i-ja-ustupamoprostor
9. Ehotim –> http://www.ehotim.com/blog/2011/11/evo-medijskog-prostora-za-dzabe/
10. Šaputalica –> http://shaputalica.wordpress.com/2011/11/06/ustupamoprostor/
11. Organ vlasti –> http://organvlasti.com/preporucujemo/akcije/ustupam-medijski-prostor.html
12. Branchester –> http://branchester.wordpress.com/2011/11/06/ustupam-medijski-prostor/
13. Frenzy spark –> http://frenzyspark.com/2011/11/06/drustvena-odgovornost-se-ne-reklamira/
14. Amarilis –> http://amarilisonline.com/2011/ustupamoprostor/
15. Zordan –> http://www.zordan.iz.rs/2011/11/dajem-moj-medijski-prostor/
16. Dostanic –> http://dostanic.com/blog/razno/ustupam-blog-medijski-prostor
17. Verkic blog –> http://www.verkic.rs/blogeri-2/blogeri-i-twitterasi-u-humanitarnim-akcijama/ustupam-medijski-prostor-ustupamoprostor/
18. Dragan Varagić –> http://www.draganvaragic.com/weblog/index.php/3817/blogerska-drustveno-odgovorna-akcija-ustupamprostor/
19. Dadica –> http://www.dadica.com/blogovanje/ustupamoprostor/
20. Miloš Đajić –> http://www.milosdjajic.com/2011/11/06/ustupamprostor/
21. Pedya –> http://www.pedya.rs/2011/11/06/drustveno-odgovorne-reklame/
22. Igor Veličković –> http://www.igorvelickovic.com/06/11/i-ja-dajem-svoj-medijski-prostor/
23. CapnDokonPop –> http://capndokonpop.blogspot.com/2011/11/ustupam-svoj-prostor.html
24. Martha Denić –> http://marthadenic.wordpress.com/2011/11/06/i-ja-ustupam-medijski-prostor-ustupamoprostor/
25. BiziTek info –> http://www.bizitek.info/kampanja-podrske-drustveno-odgovornim-organizacijama-ustupamoprostor/121751/
26. Drveni advokat –> http://drveniadvokat.com/2011/11/drustvena-odgovornost-se-ne-reklamira-zato-joj-ja-ustupam-prostor/
27. Sandra Kravitz –> http://sandrakravitz.com/2011/11/ustupam-prostor-naravno/
28. GrujinSvijet –> http://grujinsvijet.blogspot.com/2011/11/i-ja-ustupam-medijski-prostor-ili.html
29. Miloš Miladinović –> http://nms-s.blogspot.com/2011/11/moj-blog-za-slobodan-medijski-prostor.html
30. Poslednji skaut –> http://www.poslednjiskaut.com/2011/11/akcija-i-ja-ustupam-medijski-prostor/
31. NeskWebArt –> http://www.neskwebart.com/2011/11/ustupamo-svoj-blog-medijski-prostor-u-svrhu-podizanja-drustvene-odgovornosti/
32. Miloš Leković –> http://www.miloslekovic.com/internet/blogerska-akcija-ustupamo-prostor/
33. SarahStory –> http://sarahstory.wordpress.com/2011/11/07/ustupam-medijski-prostor/
34. Piskaralo –> http://piskaralo.com/2011/11/ustupamo-medijski-prostor-blogeri-u-akciji-protiv-laznog-humanizma/
35. Season of Cooking CG –> http://seasonofcooking.wordpress.com/2011/11/07/pozicija-i-odgovornost/
36. Mufljuz –> http://mufljuz.wordpress.com/2011/11/07/i-ja-ustupam-medijski-prostor/
37. VečniDečak –> http://www.nebudali.com/2011/11/blogerska-akcija-i-mi-ustupamo-medijski-prostor/
38. TETKA.rs –> http://tetka.rs/2011/11/blogerska-akcija-i-mi-ustupamo-medijski-prostor/
39. NaučiDaVoziš –> http://naucidavozis.com/?p=885
40. Gaia –> http://www.gaia.rs/2011/11/07/ustupljeni-prostor/
41. Intermezzo.ba B&H –> http://intermezzo.ba/2011/11/blogosfera-ustupamo-medijski-prostor/
42. Zoranov blog –> http://zrobulj.blogspot.com/2011/11/ustupam-prostor.html
43. VašiInternetOglasi –> http://vasiinternetoglasi.wordpress.com/2011/11/07/ustupamo-nas-medijski-prostor/
44. Detozin –> http://detozin.deto.rs/drustvena-odgovornost/
45. Frontal.ba B&H –> http://www.frontal.ba/cyrl/?page=2&kat=1&vijest=56492
46. LipaPožega –> http://lipapozega.rs/blog/?p=88
47. Petar Poznić –> http://petarpoznic.wordpress.com/2011/11/07/i-mi-ustupamo-medijski-prostor/
48. Miloš Vučeković –> http://milosvucekovic.com/2011/11/prostor-podrske/
49. Srđan Staletović B92 blog –> http://blog.b92.net/text/19081/Bitka-za-bebe-za-tebe-i-sebe/#.Tre_wHUmuRA.twitter
50. Bug.rs –> http://bug.rs/2011/11/ustupam-prostor/
51. Limundo korporativni blog –> http://blog.limundo.com/2011/11/ustupamo-prostor-ustupamoprostor/
52. TheCom blog –> http://thecomblog.net/2011/11/07/ustupamoprostor/
53. Walter –> http://walter.rs/ustupamoprostor/
54. ArtStojkovic –> http://artstojkovic.tumblr.com/
55. Upoznaj Srbiju –> http://www.upoznajsrbiju.co.rs/Blog/i-mi-ustupamo-medijski-prostor!-10

Komentari

  1. #ustupamoprostor | šaputalica

    […] ne pričam mnogo, počelo je ovako , a nastavilo se Ivanovom inicijativom, a akciji su se do sada pridružili i Deda , Miloje , […]

  2. 3 etape poslovanja u Srba | Blog LimundoGrad

    […] Interneta. Nastavak druženja i razgovora se prenosi upravo na to čarobno mesto gde se sve može razotkriti i prikazati obakvim kakvo […]

  3. Pozicija i Odgovornost | poslovanje po meri čoveka

    […] zato ovoga jutra mojoj sreći nema kraja jer je akcijom koju su pokrenuli Gaga Djermanović i Ivan Ćosić i u našoj #twitoslavija ukazano na taj problem. Zato se pridružujem […]

  4. Miloš Đajić Blog » Blog Archive » Nasilje nad ženama

    […] će taj iznos biti utrošen? Voleo bih da je sve mnogo transparentnije postavljeno. Kao što smo od Komercijalne banke tražili da na pravičan način ustupi prostor očekujem, i od Avon-a da, kada prikupi sredstva, […]

  5. Masa

    Tipicno krsenje etickih pravila. Upakovana „kampanja“, u stilu „koristimo guzvu“,  a sve u slavu drustveno odgovornog marketinga. Citali pa pomesali. 
    Upravo se bavim etickim pitanjima u marketingu, te mi je ovaj primer dosao ko kec na deset.
     
    Pozdrav.

  6. Ustupam prostor, naravno! | Sandra Kravitz

    […] Gaga Đermanović: “Komercijalna banka (u mesecu štednje) ulaže svoj medijski prostor u projekte društvene odgovornosti.” […]

  7. I mi ustupamo medijski prostor! | Upoznaj Srbiju blog

    […] zloupotrebom društvene odgovornosti od strane Komercijalne banke u nedelji štednje, Gaga Djermanović je, verovatno i ne očekujući, pokrenula lavinu. U tome su joj pomogli Ivan Ćosić a zatim su se […]

  8. Sava

    Na žalost danas mnogi, čak i humanitarne akcije, koriste da bi profitirali.

  9. Podrška je važna | Špagete i lazanje

    […] je rečeno da „društvena odgovornost se ne reklamira“ i jednostavno, ako želiš da budeš društveno odgovoran, […]

  10. I ja ustupam medijski prostor #ustupamoprostor » Neko Ime

    […] je, podstaknut Draganinim tekstom napisao: “Hajde mi da na svojim blogovima “damo svoj medijski prostor” društveno odgovornim […]

  11. Kako sam direktno sa Marsa dospela u #ustupamoprostor, ili kako pokrenuti blogersku akciju « (m)Amarilis Online

    […] Zaključak, ko će uvek da podrži svakog blogera, pa i mene – Verkić. Ende! Da li bih ja volela Draganu Đermanović, Ivana Ćosića ili Miloja Sekulića kao podršku (zaboravila sam Dragana Varagića). O da. Da li […]

  12. drnch

    Kampanja kostala 500.000!
    Da, da upravo je to cifra koju i ja imam u vidu kadgod krenem da energicno diskutujem o marketingu. Zato sam saglasan sa jednim od gornjih komentara. Marketing je ogromno zlo za nerazvijene ekonomije. Zamislite sta je sve potrebno proizvesti da bi ostalo para za jednu kampanju od pola miliona.
    Tvrdim da kod nas tako jaki privredni subjekti realno ne postoje. Ali takve kampanje postoje. Njihova sustina je u izvlacenju supstance i preusmeravanju para. Svako ucesce u tome je vrlo prljava rabota.
    Eto, donacije su samo izgovor da se obrne pola miliona, koje je neko realno morao da zaradi i preda banci na cuvanje. I sve to u tehnoloski prilicno zaostaloj sredini cije je proizvod vrlo jeftin. Mi ne pravimo Porche, mi se ponosimo isposcenim(zovi ga zdravim) keksom i ajvarom!
    Drustvena odgovornost bi bila da se tolike pare korisnije upotrebe. Mogli su, rizicno i mukotrpno, da finansiraju neki greenfield ali su odabrali da naprave spotice i preliju pare kod kampanja-mesetara. Nema svesti o opstem dobru, niti institucija organizovanog drustva da sprovedu restrikcije i preusmerenje. Zajednica raznih kampanja-mejkera je mnogo organizovanija i direktno i licno motivisanija.
    Blog je zgodna platforma za whistle blowing koji ukazuje na anomaliju, ali blog akcijasenje kroz stancanje istih postova je bas nekako bezveze. Ubija sustinu i duh bloga kao licnog i originalnog zapisa a ne dobije se takoreci nista ili veoma malo.

  13. Društvena odgovornost – ustupamo prostor i korak dalje

    […] on this topic.Powered by WP Greet Box WordPress Plugin Reakcija  Dragane Đermanović na temu  samohvalisanja Komercijalne banke o ustupanju medijskog prostora, kao forme društvene odgovornosti  pokrenula je na ideju Ivana […]

  14. Šta je za mene društveno odgovorno ponašanje? | Petar Poznić

    […] je za mene društveno odgovorno ponašanje? Nakon bloga Dragane Đermanović koji govori o “društveno odgovornoj kampanji Komercijalne banke” na ideju Ivana Ćosića pokrenuta je akcija da i blogeri ustupe medijski prostor kao reakcija na […]

  15. Novii blog » Akcija – prostor za vredne stvari

    […] i prilično upadljivo su naglašavali svoju akciju, nije da nisu. Međutim kada sam pročitao tekst Granica odgovornosti pri društvenoj odgovornosti, pa potom premotao film, neke stvari su se postale malo jasnije.  Često sam to viđao po manje […]

  16. I mi ustupamo “medijski” prostor! | Margina Šuma

    […] stvarno. Prošle noći sam pročitao blog post Gage Đermanović na temu društveno odgovorne kampanje Komercijalne banke, tema mi je interesantna ali ne mogu da pomognem diskusiji jer i inače malo gledam TV da bih bio […]

  17. Ratka

    Dear Dragana,
     
    I’ll write in English cause my Serbian is not that good. I work for a Bank outside Serbia, however I came across the Ads on Fox TV by chance and happen to react very positively.
    What I can say from a banker point of view is that a lot (a substantial amount of the budget) is devoted to sponsorships and donations to various aspects of society, and in my case not just money but expertise, space, air time and so on. So Banks everywhere do not just „advertise“ their social corporate responsibility they actualy do it. Of course, the image of the bank and whatever the institution is built using these activities and it sometimes helps support the cause to bluntly see who is standing behind the cause. So, in this case KB did just that – they put their logo and image up there for their clients to see, relate to it and by doing so they can easily relate to the cause. Don’t just see the side of the „bank promoting its brand“ but also measure it as a consumer. If you have a bank that you prefer among the number of banks on the market, I am sure you will react to a project they support much more than if the project was not supported.
     
    This is my experience, and I hope it counts somewhere, even though at this age, whatever banks do is scrutunized and misread. It’s as if people don’t realize that banks have people working there, not aliens with no sentiment what so ever.
     
    Best regards,
    Ratka

  18. Bebika » Ustupam prostor sa malim kašnjenjem – #ustupamoprostor

    […] od spotova koje pominje Gaga Đermanović u svom postu sam videla juče na Fox Life televiziji, ali se ne sećam da sam videla bilo kakve […]

  19. #ustupamprostor – Društveno odgovorno ponašanje « PRikazistvarnosti

    […] i twitosfera su nekoliko dana pune hashtaga #ustupamprostor, na osnovu inicijative blogera Dragane Đermanović i Ivana Ćosića Evo zašto ja podržavam ovu […]

  20. I mi smo društveno odgovorni – ustupamo medijski prostor « mufljuz

    […] prva se povodom toga oglasila, na svom blogu, Gaga Đermanović koja je potanko objasnila problem. Ukratko, svi ste videli novu “humanitarnu” reklamu […]

  21. bmw3d

    Pobornik sam misljenja da je marketing najvece zlo 21. veka!Kada je uspesan (sto mu je inace i cilj), moj licni osecaj je da sam navucen ili prevaren sa mojim dopustenjem. Ideja je da mi skrenu paznju i onda da sam odlucim. Samo su mi prezentovane mogucnosti. Sam sam kriv sto sam se upecao na nesto bez podrobnijeg informisanja.U ovakvim slucajevima… me vredjaju. Odnose se prema meni kao prema „glupom koji nece to da shvati“. Niko ne voli da se prema njemu odnose kao prema glupom, pa makar to i bila cinjenica. Zahvaljujuci ovome sam dobio negativan stav i odbojnost prema ovoj banci koji nece tako lako da se otkloni. Stoga se u potpunosti slazem sa Zubaricom u njenom blogu novac i reklamiranje novca.Malo i cinjenica, da i ja dam svoj doprinos. TV mi je stalno upaljeni i uglavnom na kanalima, nacionalnih televizija. Nikad ga ne gledam. Slusam ga. Pouzdano mogu da kazem da se osim bitke za bebe nijedna druga reklama nije pojavila, jer ih neznam. Nisu mi ni poznate. Sad sam ih prvi put i video i cuo. Mozda su se i pojavile, ali u treminima jutarnjeg programa ili posle dva nocu.

  22. Ustupamo medijski prostor - Blog akcija

    […] je počelo sa sjajnim tekstom Dragane Gage Đermanović i tu možete pročitati šta je pokrenulo ovu […]

  23. #ustupamoprostor – koliko god treba. Da se lihvari nauče pameti… | Saša Jovanović

    […] Ćosić je, reagujući na zapažanje Dragane Đermanović, predložio da i mi blogeri, nebitni u očima velikih muljatora, ustupimo svoj “maleni” […]

  24. tomo

    Umesto da daju trojku Komercijalna banka je napravila grešku u koracima.
     
    Veoma je jasno da su nevešto sklopili ovu farsu sa ciljem da jeftinije dobiju reklame na televiziji…povraća mi se kada mi nabijaju na nos da su oni društveno odgovorni, a znam dobro šta stoji iza toga…samo ušteda na marketingu…
     

  25. Ustupamo prostor – #ustupamoprostor » Limundo Karaoke

    […] je krenulo postom Dragane Đermanović Granica odgovornosti pri društvenoj odgovornosti gde je pod lupu stavila Društveno (ne)odgovornu akciju Komercijalne  u kojoj Kombanka ulaže svoj […]

  26. I mi ustupamo medijski prostor « Petar Poznić

    […] ustupamo medijski prostor 07/11/2011 Petar Poznić Leave a comment Go to comments Nakon blog posta Dragane Đermanović koja govori o “društveno odgovornoj kampanji Komercijalne ban… na ideju Ivana Ćosića pokrenuta je akcija da i blogeri ustupe medijski prostor kao reakcija na […]

  27. Blogosfera: Ustupamo medijski prostor | Lipa Požega

    […] Đermanović je na svom blogu pokrenula ovu priču o “humanoj” akciji Komercijalne Banke mnogi blogeri su to podržali pa nam je želja da ovoj akciji damo i naš skromni […]

  28. Blog Kupindo » Blog Archive » 3 etape poslovanja u Srba

    […] Interneta. Nastavak druženja i razgovora se prenosi upravo na to čarobno mesto gde se sve može razotkriti i prikazati obakvim kakvo jeste. […]

  29. Društvena odgovornost? | Detozin

    […] Ovog puta – dobar razlog je blogerska akcija za koju sam upravo saznao. Možda je to pre REakcija na neke „poslovne poteze“ koji obesmišljavaju samu ideju društvene odgovornosti. […]

  30. Dragana Djermanović

    @Olga: ovaj tvoj komentar implicira i poslovne konsekvence po Komercijalnu banku nakon traljavo realizovane marketinške kampanje za aktivnost koja nikako ne sme biti čista reklama!

  31. Neponovljiva

    Posledice grešaka u marketingu i PR-u su dalekosežne. Sam marketing je u toku poslednje decenije doživeo preobražaj. Reklame koje su pomenute gledam prvo kao pojedinac, ali ne samo to. Gledam kao korisnik usluga Komercijalne banke i povrh svega kao izvršna direktorka Limunda.I ne sviđaju mi se. Ni kao pojedincu, ni kao korisniku usluga ni kao osobi koja treba da odluči o budućim strateškim partnerstvima i oblasti novih tehlogija kao i PlatiMo servisa. Pitanja na koje nemam odgovor: Šta ako i sledeći put i sa novom uslugom bude ovako? Šta ako ne nauče ništa iz ovog posta?

  32. Sarah

    Da se upisem da podrzavam akciju i da sam uvek tu sa vama ! iako sam kilometrima daleko !
    poz Sarah
     

  33. Aleksandra Lazović

    U potpunosti se slažem sa tobom i smatram da je ovo odlična akcija. Naravno, podržala sam je na svom blogu. Treba sprečiti jeftinu prodaju humanosti u svrhu dobijanja novih klijenata.

  34. I ja sam društveno odgovorna – ustupam medijski prostor « mufljuz

    […] prva se povodom toga oglasila, na svom blogu, Gaga Đermanović koja je potanko objasnila problem. Ukratko, svi ste videli novu “humanitarnu” reklamu […]

  35. Pozicija i odgovornost « Season of Cooking

    […] zato ovoga jutra mojoj sreći nema kraja jer je akcijom koju su pokrenuli Gaga Djermanović i Ivan Ćosić i u našoj #twitoslavija ukazano na taj problem. Zato se pridružujem akciji […]

  36. Blogerska akcija – I mi ustupamo medijski prostor » Večni dečak

    […] o čemu se radim zato što mi je glava ko zna gde u jutarnjim satima ali otišao sam do Istoka i Gage pa mi je nekako bilo lakše da […]

  37. Blogerska akcija – I mi ustupamo medijski prostor | Tetka

    […] niste videli, ili ste bloger koji je ovo propustio, blogerka Dragana Đermanović objavila je tekst Granica odgovornosti pri društvenoj odgovornosti u kome je postavila pitanje da li je društvena odgovornost nešto što treba reklamirati. Ako vam […]

  38. Ustupamo medijski prostor – blogeri u akciji protiv lažnog humanizma

    […] razne šarene papire  manje više smo svi prozreli. Ali, nekad baš nemaju meru. Kao što je dobro Gaga Đermanović izanalizirala (pojavu koja mi već danima ide na ganlije), Komercijalna banka (ili njen marketing tim i agencija s […]

  39. Blogeri i društveno odgovorna kampanja | Nauči da voziš !

    […] Đermanović je na svom blogu pokrenula ovu priču o “humanoj” akciji Komercijalne Banke mnogi blogeri su to podržali pa nam je želja da ovoj akciji damo i naš skromni doprinos. U […]

  40. Blogerska akcija "Ustupamo prostor" | Miloš Leković

    […] reakcija na blogpost Dragane Đermanović, Ivan Ćosić je predložio u svom blogpostu: “Hajde mi da na svojim blogovima “damo svoj […]

  41. Kemal Koštrebić

    Jako me veseli da se pokrenula ovako snažna, organizovana i pismena javna kritika. Vidimo da se nešto snažno može pokrenuti i bez korištenja konvencionalnih medija. Vjerovatno ništa od ovoga ne bi ni bilo da se išlo preko TVa.
    Sada moje mišljenje: užasno me nervira balkanski menadžerski mentalitet daj nam svega za malo para. Daj nam puno za malo. I „daj da ISPADNEMO (ovo je ključna riječ) ovakvi ili onakvi“. Nema „daj da BUDEMO dobri“. Ni u pokušaju. To daj da „budemo“ umjesto „ispadnemo“ bi koštalo manje a bilo bi efektnije. O vjerodostojnosti da i ne govorim. 
    Ova akcija pokazuje da naš region ipak odrasta, odnosno da naša marketinška scena ipak polako odrasta, ali najviše zahvaljujući ovako dobrim blogerima kao što su DDJ i Ivan Ćosić.
    Ranije sam vjerovao da će baš brandovi i velike kompanije „odgojiti“ naše društvo na bolje, kad to vlasti već ne rade. Razmišljao sam da je to u interesu brandova, jer brandu preperke i podjele ne odgovaraju. Međutim jako sam se prevario i vidim da je za sada jedino online svijet slobodan. 
     
    PS ne znam da li je neko već spomenuo, ali nije isključeno da kompanije često u ovakvim situacijama iskoriste i mogućnost što mediji za bagatelnu cijenu daju prostor za društveno odgovorne kampanje. Ne znam da li su u Komercijalnoj banci bili toliko dirty, ali me rijetko šta može iznenaditi.

  42. Najdrvenija advokatska e – kancelarija // Uđite i zatvorite vrata

    […] sam u naslovu rečenicu iz teksta Granica odgovorinosti pri društvenoj odgovornosti Dragane Đermanović, koja je obeležila ovu akciju. Be Sociable, Share! Tags: briga, […]

  43. Kampanja podrške društveno odgovornim organizacijama #UstupamoProstor | Bizitek.info

    […] Sunday, November 6th, 2011 | Objavljeno u Internet | Objavio/la Zagorka Danas, 6. novembra, Dragana Đermanović – profesionalac za komunikacije, na svom blogu je objavila članak na temu društvene (ne)odgovornosti kompanija, a koji je podstakao Ivana Ćosića da u blogosferi […]

  44. Miloš Đajić Blog » Blog Archive » #ustupamprostor

    […] jutros Gagin blog na prvu sam ostavio komentar, ali sam kasnije još razmišljao o tome kako je njihova kampanja u […]

  45. Nataša Pavlović Bujas

    Odličan post i sjajna inicijativa! Kao što rekoh kod @Ivancosic – mi smo odavno stavili banere “Bitka za bebe” i podrzali tu akciju na sve nama dostupne nacine, ali nismo stigli da objavimo http://www.blumengroup.rs http://www.helloserbia.comNaravno da su i ostale akcije vredne pažnje i podrške, ova je samo bila najbliža ženskom srcu naše firme.

  46. Društveno odgovorne reklame... | Pedya Milicevic's Blog

    […] Ćosić je, reagujući na Draganin post predložio da mi, blogeri, “damo svoj medijski prostor” društveno odgovornim reklamama. Svako […]

  47. Ustupam medijski prostor! #ustupamoprostor | Džepna Venera blog

    […] nije ni malo čudno da se i   ovog puta pridružim jednoj humanoj  akciji koju su pokrenuli  Dragana Đermanović i Ivan Ćosiću,  a koju će sigurna sam podržati veliki broj […]

  48. Ivancosic

    @sandra
    Tokom pripreme i pronalaženja materijala provalio sam da je reklama bitka za bebe drastično duža  od verzije koju je Komercijalna banka postavila u svojih 20(30) sekundi, i da je mnogo efektivnija u dužoj verziji. Još jedna blogerska prednost

  49. Ustupam (blog) medijski prostor | dostanic.com

    […] ustupanja medijskog prostora. Koga zanima pozadina ove akcije može to ispratiti i prokomentarisati ovde i ovde. Pogledajte video klipove:Stop trgovini decomKampanja organizacije Astra — Anti […]

  50. I ja dajem svoj medijski prostor - Igor Veličković | Lični Blog

    […] sam pročitao zanimljiv tekst na blogu Dragane Djermanović na temu društvene odgovornosti i kampanje komercijalne banke. Danas se neko pametan (Ivan Ćosić, Istok) setio da pokloni svoj medijski prostor pa se i ja […]

  51. Sandra Kravitz

    valjda ne gledam dovoljno domaće kanale, pa je jedino kako sam primetila ovu kombank akciju bilo upravo ono što su hteli:
    početni džingl: najava da ustupaju medijski prostor, onda reklama za bitku za bebe i onda završni džingl
    pa se nisam previše ni bavila razmišljanjem da li je okej ili nije
    ovako predstavljeno – naravno da nije okej.
     

  52. Ustupam medijski prostor – #ustupamoprostor | zubarica

    […] tome šta mislim o tekstu koji je napisala Dragana Đermanović, rekoh (“Novac i reklamiranje […]

  53. Aleksandar

    Svako ko je više na netu a  manje na „klasičnim kanalima“ nije video „reklame“ Komercijalne banke. Ok. dali su prostor i objavili da su to dali.. greška ili ne… to će vreme pokazati… da li su trebali nešto više da urade na netu… mogli su… da traže od blogera da objavljuju na svojim stranama tekstove i reklame reci (jedino što bi blogeri tada tražili da im se plati, a sada to rade iz dobre volje).. Koliko je svako od nas danas uložio u društveno odgovorno ponašanje??? …(nazovite to i humanost).. Da li ste baki koja stoji ispred radnje kupili hleb i mleko, da li ste pozvali socijalnu službu zbog dece koja prose na ulicama? Koliko puta ste prošli pored osobe koja spava na ulici, a niste pozvali policiju?… Slogan „ulažemo u budućnost“… simpatično ako i posle šest meseci prezentuju u šta su to uložili… Oni su bar nešto počeli, ne bih da kritikujem tudje trnje u oku, pre nego izvadim balvan iz mog… svako po malo neka uloži… (koliko je Komercijalna možda pogrešila, da li se neko pitao da li je Bitka za bebe takodje nameštena „prodaja“ inkubatora u Srbiji, bez obzira koliko oni STVARNO trebaju (a trebaju)…Jedino se slažem da se društvena odgvornost ne reklamira, već propagira da postane popularna… tako će „svi“ ostvariti svoje“interese“…

  54. #ustupamoprostor « (m)Amarilis Online

    […] je Istok već napomenuo, samoprpomocija, samo ću se pridružiti i ustupiti svoj prostor. Hvala Dragani Đermanović i Ivanu Ćosiću, koji su pokrenuli ovu akciju, kao i svim ostalim blogerima. Ostalo sam preuzela […]

  55. Društvena odgovornost se ne reklamira « Frenzy Spark Magazine

    […] inicijativom koju je predložio Ivan Ćosić insiprisan tekstom Dragane Đermanović “Granica odgovornosti pri društvenoj odgovornosti”   odlučili smo da se stavimo u službu onih kojima je to potrebno i da doprinesemo koliko je u […]

  56. Ivan

    Sve je ovo jako lako proverljivo.
    AGB Nielsen prati na dnevnom nivou sve rejtinge i emitovanja spotova na nacionalnim televizijama. Pa cak i na FoxLife i slicnim – svima koji su u AGB sistemu.Mozete ih kontatirati i traziti informacije u tome koji je spot koliko puta emitovan na kojim televizijama i koji je rejting (gledanost ima u odredjenom trenutku).
    I nema lazi nema prevere… ili pak… 

  57. #ustupamoprostor « šaputalica

    […] ne pričam mnogo, počelo je ovako , a nastavilo se Ivanovom inicijativom, a akciji su se do sada pridružili i Deda , […]

  58. Evo medijskog prostora za džabe | Ehotim

    […] Ukratko, ta banka se reklamira da je društveno odgovorna i da daje svoj medijski prostor za džabe humanitarnim organizacijama. U stvarnosti nije baš tako, ali bolje pročitajte Gagin post o odgovornosti. […]

  59. Istok Pavlović : “Mi smo humani. A sad nam dajte vaše pare.”

    […] Đermanović je na svom blogu pokrenula ovu priču o “humanoj” akciji Komercijalne Banke. Koga mrzi da čita, ukratko, Komercijalna banka je objavila da će u nedelji štednje da […]

  60. Miloje Sekulić » Dajem moj medijski prostor #ustupamoprostor

    […] je, podstaknut Draganinim tekstom napisao: “Hajde mi da na svojim blogovima “damo svoj medijski prostor” društveno […]

  61. Ustupam svoj blog medijski prostor u svrhu podizanja društvene odgovornosti | D E D A B O R

    […] = [];}Sa velikim zadovoljstvom ustupam ovaj prostor prateći ideju Ivana Ćosića i inicijalni post Dragane Djermanović. Molim vas da pogledate ove video […]

  62. zamenica

    Potpuni sam laik za pitanja marketinga i PR-a, ali sam neko ko u ovom momentu u zivotu (silom prilika) povodi dosta vremena ispred TV. Vec nekoliko godina unazad sizim svakog novembra kad krene „dan/nedelja/mesec stednje“ – jer mi zaista nije jasno kako mene kao prosecnog gradjanina sa prosecnim primanjima koji zeli da ustedi nesto malo od te svoje crkavice, mogu da privuku da to uradim kod njih ako me bombarduju „sljastecim“ spotovima i „slatkim lazima“. Sto se mene tice, mogu da urade upravo suprotno – ako bih IKADA odlucivala o tako vaznoj stvari jedino na osnovu necijeg marketinga, isla bih logikom „oni koji se najmanje razbacuju, najverovatnije imaju i najmanje razloga za to jer imaju stalnu klijentelu“ (tipicno srpski, zar ne?).
    Sto se Komercijalne banke tice, pa iz aviona se vidi sta je u pitanju. Autorka lepo kaze: dobrocinstvo se ne reklamira. Ali cak i tako, sa sve gorkim ukusom u ustima zbog onoga sto rade, njihova kampanja je manje iritantna i napadna od svih ostalih (inace, ima ih i na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i to u udarnim terminima).
    Uprkos tome, ja sam i ove godine svoju ustedjevinu poverila upravo Komercijalnoj banci, jer bez obzira na bezobzirni marketing oni jedini nude ono sto je meni kao klijentu bitno: najvecu dostupnost (tj. filijale u svakom selu maltene), maksimalno pojednostavljane procedure i UVEK I SVUDA ljubazno osoblje.

  63. Ivan Buncic

    Koliko mi je drago da postoje ljudi kao što je Dragana. Lupe ti šamar taman kad misliš da si nešto dobro uradio.. Tako i ljudi iz Komercijalne, taman su mislili da se DOP kupuje novcem.. da, ali ne taj dop..
    Nadam se da će i u Srbiji prestati da se koristi termin društveno odgovorno poslovanje i da će zaživeti termin social enterprise.. nadam se da će kompanije koje ne ulažu u zajednicu i ne vraćaju deo profita kroz akcije i podršku zajednici prestati da postoje.
    Društveno odgovorno poslovanje mora da bude inkorporirano u svaki delić kompanijskog delovanja.. 
    Predlažem knjigu „The New Capitalist Manifesto“.. ko nije čitao shvatiće kada pročita..
    p.s. jedva izračunah koliko su 2+6 ..

  64. Ivan Ćosić – I mi ustupamo “medijski” prostor!

    […] stvarno. Prošle noći sam pročitao blog post Gage Đermanović na temu društveno odgovorne kampanje Komercijalne banke, tema mi je interesantna ali ne mogu da pomognem diskusiji jer i inače malo gledam TV da bih bio […]

  65. Dragana Djermanović

    Veoma mi je stalo do vaših komentara na ovaj post. Jer nisam bila sigurna. Ali plašim ste da je stvar baš ono što sam i inicijalno osetila – jeftino profiterstvo!

    @Dragna Vragic: potpuno si u pravu! Kako mi je to promaklo?! Celu priču je u Medija centru i najavio direktor marketinga, meni je  takođe on odgovorio… ovo je koncipirano i viđeno kao marketinška aktivnost zapravo.

    UPdate –> post reakcija na blogu kod naše Zubarice –> http://www.zubarica.com/2011/11/06/novac-i-reklamiranje-novca/#.TrZjiXGgcTk

     

    UPdate 2 –> post reakcija na blogu kod Ivana Ćosića –> http://www.ivancosic.rs/novimediji/i-mi-ustupamo-medijski-prostor

  66. Miloje Sekulic

    Nikada neću zaboraviti komentar kolege iz Crne Gore „Kod nas to sa CSR aktivnostima kao PR alatom ide malo teže. Dolje bi ljudi i kad daju pare da im se ime ne pominje“ :)

  67. Deda

    Meni je matematika losa strana: valda na jedan dinar da dobiju dva, a ne da uloze dva da ne dobiju nista. U stvari dobiju ovakav povratni spin gde na ulozena dva moraju da uloze jos dva da se iscupaju iz nepovrata. 
    Neverovatno je koliko banke mogu da urade humanitarnih akcija i da im se to nalokalu vrati mnogo vise sa mnogo manje ulozenog. Cak ne trebaju globalno da guraju…
    Gago, respect!

  68. Dusan

    Čisto za zapisnik, ovog momenta sam video na Avali reklamu Komercijalne banke, nakong toga drustveno odgovornu reklamu i onda opet reklamu banke.  Čini mi se da obe reklame traju isto.

  69. Srba

    Ja se samo NADAM da Komercijalna banka nije dobro iskomunicirala koji spotovi i kada su bili emitovani u vremenu / terminima koje je ustupila.Jednostavno tehničko rešenje bilo je da pred svako emitovanje takvog spota ide telop sa tekstom „Termin za sledeći spot ustupila je Komercijalna banka“. Tada bi sve bilo i jasno, i dobro, i ne bi ostavljalo prostor za dileme. I naravno, tada im ne bi bili potrebni džinglovi kojima bi svoje dobro delo masovno reklamirali.Da, praksa samoreklamiranja nekog dobročinstva višestruko većim iznosom sredstava nego što je vrednost samog darovanja je nažalost poznata praksa i u našoj zemlji.  Sećam se jedne multinacionalne korporacije proizvođača hrane koja je zbog smanjenja kapaciteta magacina za skladištenje i sticaja okolnosti došla u situaciju da ima višak konditorskih proizvoda kojima se bližio istek roka upotrebe, a nisu se mogli čuvati van rashlađenih prostora. Odlučili su da taj višak poklone, da ga se oatarase zapravo, i PR agenciji koju su unajmili za kampanju o tome isplatili višestruko veći budžetod vrednosti same „donacije“.Dvostruko prljavo.
     

  70. Dragan Varagic

    Iz aviona se vidi šta se dešava kada osobe iz marketinga krenu da se bave poslom PR-a. Dobijaju se  primeri slovenačkog Mobitela i ovdašnje Komercijalne banke koje spominje Dragana. Na žalost, ovakve stvari svakodnevno srećem online gde se mnoga marketinška odeljenja i agencije „grče“ da imaju što veću kontrolu nad promotivnim budžetima (primer kreiranje i plasiranje online sadržaja), i onda preuzimaju poslove za koje jednostavno nemaju osećaj, jer imaju drugačiju percepciju promotivnih aktivnosti.

  71. Piskaralo

    Draga Dj, gotovo identičan osećaj, čak i blage mučnine i nelagodnosti imala sam dok am gledala te bahato razbacane minute u samoreklamerstvo. Ja sam uspela da uhvatim po jednu reklamu za „Bitku za bebe“ i protiv  narkomanije, ali iskreno ne znam koja je tv bila, jer televiziju uglavnom slušam, a ne gledam.
    Posle šest godina angažiovanja u nevladsinom sektoru, baš na temama koje bi bile prave za društvenu odgovornost firmi – razvoj dece, zaštita dece, zaštita dece na internetu, pomoć roditeljima, dojenje, moje iskustvo mi govori da je ogromna većina firmi sklona da kroz celu društveno odgovornu firmu gleda samo i isključivo sopstveni interes i još bez blama traži da projekte gledamo kroz broj konzumenata koji će ima doneti dodatni prihod…
    Tako su na žalost, neki sjajni projekti poput obuke za autosedišta, rodiuteljskog info centra, savetovališta za dojenje, ostali bez finanasiranja od strane firmi koje se busaju kako su društveno odgovorne, a u stvari nisu prepoznale u tim projektima svoj interes, finansijski. I to je donekle u redu, jer to je njihov novac, i mogu da sami odlučle kako će ga utrošiti. Ali je jako ružno da se u isto vreme busaju svojom društvenom odgovornošću kada ni  d od nje nemaju.
    Komercijalna banka je samo jedna u nizu onih koje da budem prosta, ali koristeći naroni izraz koji savršeno opisuje ovaj slučaj – pokušavaju da prodaju „mooda za bubrege.

  72. zubarica

    Draga Gaga, pošto ovde nije moglo da mi stane sve moje mozganje jednog laika, samo da se zahvalim na sjajnom tekstu, progledam kad vas čitam :). 
     

  73. Novac i reklamiranje novca | zubarica

    […] == "undefined"){ addthis_share = [];}Kad čita tekst Dragane Đermanović – “Granica odgovornosti pri društvenoj odgovornosti”, normalan čovek pomisli svašta. Pogotovo onaj koji ima iskustva sa našim bankama […]

  74. GocFonStrauss

    Počeli smo lijepu razmjenu mišljenja na twitteru, ali pristup Think140 na vječnu temu „Granica izmedju promocije i DOP-a“ nije najsretnije rješenje.Generalno, da bi kompanije bile što dalje od linije koja razdvaja promociju od DOP-a, potrebno se vratiti na jasne politike kompanije za djelovanje unutar zajednice. Definisati koje su to oblasti gdje kompanija samoinicijativno ili u suradnji s partnerima, drugim kompanijama i nevladinim sektorom, može postići najjači efekat. U tim oblastima, nekad će pristup biti donatorski (Finansijska podrška, proizvodi) a nekada aktivan rad uposlenih sa zajednicom, prenošenjem znanja i iskustava u obrazovnim programima, itd.
    Ono što stvara „zbunjozu“ kod mnogih je što se promotivne aktivnosti pokušavaju provući kroz projekte koji zaista jesu od društvenog značaja. Često imamo priliku vidjeti humanitarne programe i projekte koji su sve samo ne društveno odgovorni zbog promotivnih materijala kompanija koje učestvuju u projektu. Po mom mišljenju to nije način za rad na društveno odgovornim projektima, ali to je stvarnost i ne može se poreći. Večina pokušava za uloženi dinar, vratiti dinar i biti nagradjen komplimentom. 
    Ono što bi ciljeve učešća u projektima društveno odgovornog poslovanja trebalo razlikovati od promocije su parametri. Dok je za promotivne aktivnosti bitno kako će široke narodne mase percipirati kompaniju, u DOP projektima treba se fokusirati na kvalitet suradnje sa zajednicom, na ostvareni učinak poboljšanja kvaliteta življenja zajednice u domenu jasno određenih politika djelovanja unutar zajendice. 
    Dakle, drugari politike što nam ne daju da lutamo, pa onda ciljevi, plan i jasno mjerljivi koraci realizacije, pa pustiti one na koje se najviše djelovalo da kažu svoje. Sve ostalo je promocija. Bar ja tako vidim.
    Kao DDJ, volio bih čuti i vaše mišljenje o svemu ovome.

  75. Dragan Krstic

    Uf, voleo bih da vidim taj medija plan!
    Način na koji je izvedena kampanja je na nivou najnižeg samoreklamerstva. Neukusna. Bilo je dovoljno pametnih načina da se podrži akcija uz promovisanje banke, a bez da bude neukusno i neubedljivo. Umesto da su plaćali te dodatne sekunde za prikazivanje samohvalne poruke, mogli su da kupe nekoliko inkubatora, makar brendiranih KomBank nalepnicama. 
    Komercijalna Banka je sve češće pravi ovakve gafove (pored očajnih promotivnih spotova) i najbolje bi bilo da akcionari otpuste svoje marketinško i pr odeljene. Ne treba im.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *