Bukiraj
Kategorije
Arhiva
Newsletter

preDAVANJE znanja: lekcije koje sam naučila kao predavač

Ovaj blog je bio lansirna rampa mog imena i dela. Nakon nekoliko blog postova, kao netipičan PRimerak, bila sam pozivana na brojne konferencije u zemlji, regionu… šire. Po evidenciji koju vodim – do sada sam održala ukupno 275 in-house i predavanja na konferencijama i stručnim skupovima otvorenog tipa. Od 2008. na ovamo to je u proseku 55 na godinu. Na ovaj ili onaj način, javne nastupe sam uvežbavala od svoje šeste godine. Napisala bih par reči na tu temu…

Predavači…

Na tržištu je znatno veći broj potencijalnih predavača nego eminentnih edukativnih događaja. Ukoliko vam se ukaže čast da predajete na nekoj konferenciji razmislite o sledećim stvarima, molim vas.
Pre svega pažljivo pogledajte u svoj kalendar! Data reč obavezuje ne samo vas, već i organizatore koji spram vaše odluke pripremaju program i promotivne aktivnosti –> u ovih 5 godina samo sam 2 puta bila prinuđena da odložim predavanje i to jednom zbog temperature od 39 (interni trening za Limundo kompaniju) i drugi put u maju ovo godine organizatorima Proactive konferencije koju mnogo volim i na kojoj gostujem godinama.

Već u inicijalnom ugovaranju nastupa proverite sve bitne detalje u vezi sa svojim nastupom. Pitanja koja je važno da postavite:

  • Predviđeno trajanje predavanja – bez Q&A sesije, te očekivano trajanje i tog interaktivnog dela
  • Strukturu (profil) učesnika
  • Šta organizator želi da postigne/ostvari vašim nastupom (ovo gotovo uvek pitam jer predavač može da pripremi show case prezentaciju, asertivnu/motivacionu prezentaciju, trend ili teorijsku report prezentaciju i sl.) Kao profesionalac, vaš je zadatak da pomognete organizatorima da ostvare cilj svog događaja.
  • Tehničke detalje o događaju: da li je događaj streamovan, da li je format prezentacije koju pripremate prihvatljiv (.pdf, .ppt, keynote – nije svejedno), da li je konferencijska sala ozvučena (u slučaju da planirate puštanje video poruka), kakva je vrsta mikrofona (veoma bitan detalj!), ko su ostali učesnici/teme (neumesno je da se preklapate sa drugim kolegama)…
  • Detalje o drugim obavezama koje organizator za vas planira – medijski nastupi pre konferencije i tokom samog događaja (izjave, intervjui), izleti, učestvovanje u panelima i radnim grupama, neformalna druženja (kokteli, zabave)
  • Do kada ste u obavezi da pošaljete naziv svoje prezentacije sa opisom, ali i samu finalnu prezentaciju organizatorima (ukoliko vam organizatori ne zatraže prezentaciju – enormno veruju ili nemaju dovoljno iskustva; organizatori imaju sva prava i na kraju krajeva odgovornost da budu upoznati sa onim što ćete prezentovati)
  • Logističke detalje – put, smeštaj, visina honorara, način isplate honorara

Nakon što sa organizatorima postignete precizan dogovor…

  • Pre svega razmislite o publici, cilju organizatora i svojim kompetencama iz oblasti.
  • Kreirajte ideju predavanja – kod mene je to uglavnom i sam naslov prezentacije, ali ima i drugih slučajeva. Ideja predavanja pomaže vam da fokusirano istražujete, da lakše selektujete sadržaj i potom prezentaciju spajate u jedinstvenu celinu.
  • Sledi faza analiziranja – u zavisnosti od teme i cilja, istražujem između 3 i 10 dana. U tom periodu tražim analogije, primenjive metafore, značajne citate i izvore kao i multimedijalni sadržaj kojim ću ilustrovati verbalni deo prezentacije
  • U samo slaganje slajdova investiram najčešće 2 dana
  • Potom sve što sam osmislila dajem u ruke stručnjacima za dizajn – ljudima koji će smisao predavanja vizualizovati i mojim (po nekad apstraktnim) tezama udahnuti život. Snažno odeljenje prpeppera je Creative lab u kojem su do sada kreirani brojni logotipi, knjige standarda, osnove vizuelnog identiteta i vizuelnih karaktera brendova/kampanja. Takav tim od ogromne je pomoći i meni lično u fazi sređivanja i finaliziranja moje ideje u jedinstveno rešenje. Nekoliko puta moje prezentacije je uredio i Ivan Ćosić, a nemali broj puta i ja sama, poučena iskustvom koje sam već stekla. Predavnje ste vi, ideja vaše prezentacije, argumenti i anegdote koje iznosite ali i „pakovanje“ prezentacije. Sve to zajedno tvori preduslove za uspešno preDAVANJE.
  • Podržite putem svojih kanala na društvenim mrežama sam događaj – delite, prokomentarišite, zahvalite se organizatorima. Deo ste tog događaja, sasvim je prirodno da i on postane deo vas!
  • Vežbajte nastup – svako predavnje koje sam održala ispričala sam pred ogledalom najmanje 3 puta! Nema tajne, ključ je u radu. Kada izađem na binu poznajem svaki slajd, svaku sliku i u glavi mi je gotovo svaka anegdota koju na osnovu prethodne analize smatram prikladnom.
  • Na sam dan predavanja podignem prezentaciju na slide share i pripremim tweet za publikovanje tokom samog predavanja; pre svega zbog onih koji događaj prate putem live streaming-a, ali i zbog učesnika u sali koji tako lakše prate prezentaciju sa svojih uređaja (posebno bitno kod velikih sala kakva je bila ona u Montrealu sa 3.000 učesnika). Ovo olakšava i organizatorima, jer prezentaciju nakon konferencije gotovo uvek objavljuju na svom sajtu.

Tokom konferencije…

  • Pratite što veći broj predavanja. Niste zvezda. Haj’te molim vas, kultura je nešto što krasi i najveće predavače, a pojaviti se samo na svom predavanju nekulturno je i veoma nadmeno. Uvek ispratim predavanja ostalih kolega i to iz nekoliko praktičnih razloga, a pre svega da naučim nešto novo. Takođe, iz publike najlakše osetim energiju učesnika, njihov temperament, naučim njihova imena i nickove, primetim dobre i loše strane sale, bine; detektujem nastupe kolega koji se publici dopadaju ili ne dopadaju. Na taj način postajete deo konferencije i pre dana D. To zaslužuju i učesnici i organizatori.
  • Družite se sa ljudima između predavanja; pozdravite ih, pogledajte ih u oči – retke su prilike da jedni druge pogledamo, zagrlimo i osetimo. Upitajte ih o utiscima na temu dosadašnjih predavanja, o njihovim očekivanjima. Ljudi. To su ljudi. Najčešće pametni, vredni, ljudi čim uče i razvijaju se. S ljudima ljudski.
  • Na neformalnim konferencijskim druženjima budite dostupni, ali dostojanstveni. Nikada nisam uzela učešća u #krmljao i #kafanizacija aktivnostima. Ne priliče agenciji i timu koji predstavljam, ne priliče ni meni lično. Pored toga – za predavanje morate biti odmorni; naspavani i fokusirani; sveži i puni energije. Čaša vina i dva plesa sasvim su dovoljni. Vi ste predavač – niste pozvani kao starleta ili zabavljač. Čuvajte snagu, sopstveni ugled i renome i poverenje organizatora koje vam je ukazano.
  • Na sam dan predavanja jedem manje nego obično. Takođe, najmanje jednom provežbam tekst i unesem korekcije u svoj nastup, ako je potrebno. Zahvaljujući dobroj pripremi, u svakom predavanju izdvojim nekog učesnika iz publike za primer, citiram ga ili ga upitam za mišljenje imenom i prezimenom. Delite slavu – imaćete je više. „Slavu“ čuvaju oni koji je nikada nisu ni imali. Svi zajedno tvorimo dobru konferenciju. Predavači, organizatori i svaki učesnik iz publike.
  • Pred samo predavnje obavim neke male rituale (govorne vežbe, vežbe disanja). Doteram se; smatram sebe elegantnom ženom koja drži do sebe, ali koja provocira nastupom – ne izgledom. Nikada nisam izašla na binu odevena isto kao tokom ostatka konferencijskog dana. To je trik koji pomaže meni lično dajući mi dodatno samopouzdanje, ali to šalje i jasnu poruku učesnicima o mojim (ozbiljnim) namerama i poštovanju koje im i na taj način ukazujem. Predavanja u dekolteu, japankama ili odeći nedolične dužine/širine nisu moj manir.
  • Tokom predavanja vodite računa o satnici, ali i o rekacijama publike. Iako sam uvek dobro pripremljena, u hodu prilagođavam svoj nastup reakcijama publike; ubrzam ili usporim, pozovem na interakciju ili je podržim.
  • Kosu sklonim sa lica jer želim da me učesnici vide i da ja vidim njih. Značajno mi je da se krećem, ali ne i da trčkaram po bini. Intonaciju i držanje menjam u zavisnosti od slajda, teme i anegdota koje prate predavanje.
  • Na samom kraju predavanja uvek me dirne podrška koju dobijem i to nikad ne sakrivam: zahvalim se i poklonim, pošaljem ljubav nazad odakle sam je primila, od srca se nasmejem jer znam da sam u nekome upalila malu svećicu nade ili ideje koja će razbuktati neki novi plamen.
  • Za vreme Q&A sesije sam strpljiva – upamtim ime učesnika koji me pita, upamtim ili zapišem pitanje; zahvalim se na postavljenom pitanju jer ono potvrđuje investiranu pažnju u moje predavanje. Odgovaram koncizno, jer i na taj način želim da dodam vrednost samom događaju, te da ohrabrim i ostale učesnike na interakciju.

Dragana Djermanovic, speaker

Nakon predavanja…

  • Nakon samog predavanja zadržim se koliko god je potrebno sa učesnicima kako bih im odgovorila na dodatna pitanja. U slučaju da me pohvale – uvek pitam šta tačno smatraju korisnim; nemojte biti tašti – taština je za površne. Edukatori iz svake, pa i svoje edukacije moraju nešto naučiti. Pitajte šta je bilo dobro, a šta loše kako biste svaki sledeći put sijali jačim sjajem.
  • E sad najlepši (ili najteži) deo: reakcije učesnika podeljene po celom webu – pročitajte, apsorbujte, porazmislite, odgovorite, zahvalitete se, zapratite.
  • Nakon dan, dva – kada se i organizatorima slegnu utisci, zahvalite im se na poverenju koje vam je ukazano.

PreDAVATI znanje pre svega znači da znanje imate, ali i da umete da ga nesebično poklonite.

Na samom kraju, zahvaliću se Nikoli Jovanoviću koji me je inspirisao da napišem ovaj tekst svojim postom i utiscima sa konferencije spark.me u kojoj smo očigledno podjenako uživali svi: organizatori, predavači i učesnici. @Nikola hvala na divnim rečima i sadržajnom komentaru o nastupu prpepper tima! Idemo dalje!

*U nastavku su neka moja dosadašnja predavanja i prezentacije, kao i 2 tweeta kolega sa ogromnim iskustvom, koje veoma poštujem kao predavače. Do not claim –> demonstrate!

Komentari

  1. Zašto je profesorima neophodna povratna informacija? | Valentin Kuleto

    […] i tako dalje. Vaš govor, baš kao i gestikulacija, jednako su bitni elementi u nastavnom procesu. Nastava je vid javnog nastupa i sve vaše propuste učenici jako dobro […]

  2. Ljiljana

    Dragana, sjajni ste!

  3. Blog postovi kao prevodi - DraganaDjermanovic.com

    […] ovom blogu sve do jednog su objavljeni autorski tekstovi. Većinu napišem „iz pera„, rado u analizu uključim druge izvore, čak i druge autore. Ovaj blog je moje mesto za […]

  4. Dean

    Lijepo je vidjeti da neki nakon samo nekoliko veoma kvalitetnih postova postaju renomirane osobe u svom području. Iskreno jako mi je drago vidjeti da imate taktiku, naročito na predavanjima koja je funkcionalna i prvenstveno edukativna!Lijepi pozdrav

  5. sastav

    hvala na ovom divnom i korisnom tekstu.

  6. pismeni

    nikako mi ne idu u glavu oni predavaci koji ne posjete nijedno drugo predavanje. to je po meni i vise nego nekulturno.

  7. Jovana

    Novi post! Odlican i vrlo,vrlo koristan! Klasika, neke redove citam vise puta.. Svaka cast za 275 predavanja! Lep pozdrav :)

  8. Remafor

    Zaista koristan tekst. Pozdravljam vasu nesebicnost i profesionalizam.

  9. Irena Omazić

    Dok čitam svaki tvoj post, zadržim dah! Hvala na još jednoj vrijednoj lekciji koju sam spremila da se slučajno ne zaboravi.

  10. Aleksandar Trklja

    Odličan tekst. Vidi se odmah da ga je pisao expert…

  11. Dragan Mocevic

    Hvala na još jednom besplatnom času. Ovaj post  kao i post o moderiranju panel diskusijama od pre dve godine https://www.draganadjermanovic.com/2011/03/17/kako-organizovati-uspesnu-panel-diskusiju/  moraju biti obavezno štivo za sve učesnike konferencija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *