Bukiraj
Kategorije
Arhiva
Newsletter

Cyberspace i Real life komunikacija

Nije moguće eksploatisati www na adekvatan način bez sagledavanja sličnosti i razlika između Cyberspace-a (CS) i Real life-a (RL). Razlike su toliko uočljive i tako bitne da ukoliko nameravate da iskoristite mnogobrojne prednosti CS-a narednih par redova vam mogu biti od pomoći.

Moja fascinacija online komunikacijom potpuno je opravdana. Nije normalno, međutim, zapostaviti prave izlaske, prijatelje i sastanke zbog onih vođenih u CS-u.

Tu dolazimo do prve velike razlike između ova dva okruženja: CS privlači zato što ste gospodar situacije a komunikacija je brza, efikasna, bez velikih priprema, obavljate je na raznim mestima (koristeći iPHONE, mobilni telefon, Lap top, besplatni internet svuda…) Za sastanke i komunikaciju u RL-u morate se ipak pripremiti; morate ih isplanirati, obući se, fizički otići na dogovoreno mesto, organizovati se; tako da vam treba mnogo više vremena da stvorite uslove za komunikaciju nego što često sama komunikacija (sastanak) traje.

Mogli bi da polemišemo šta je bolje, ali zadržaću se samo na ovoj konstataciji.

U RL-u nismo u prilici da komuniciramo sa tako mnogo različitih ljudi (po svim osnovama; godine, geografska udaljenost, interesovanja, jezik). CS nam je omogućio da npr. jedan srednjoškolac (čak i prosečan) može da stupi u direktan kontakt sa, na primer, dobitnikom Nobelove nagrade!

Nema granica.

Međutim, ovom okruženju nešto ipak nedostaje, a to morate imate u vidi ukoliko svoje profesionalne (pa i privatne) namere želite da realizujete online – Cyberspace „građani” su (možda i previše za moj ukus) otvoreni, direktni, brzi, posvećeni CS-u, DRUGAČIJI SU nego što su u RL-u. Ali ih ne poznajemo. I faktor iznenađenja ukoliko nameravate da realizujete neki online projekat je znatno veći. A to nije dobro za biznis.

Morate uvek predvideti što više.

CS definitivno ne možete predvideti.

Ne možete predvideti ponašanje pojedinca ili grupe na netu; ne možete predvideti kako će reagovati na vašu ponudu, informaciju; ne možete kontrolisati komunikaciju (u meri kao u RL-u) zato što su CS građani istovremeno suvlasnici CS-a. I oni  (pored vas) njime upravljaju.

Najgrublje rečeno – mišljenje koje imamo o grupama i pojedincima koji su nam ciljna grupa u online svetu je iluzorno. Iluzija u nekoj meri može biti slična realnosti. Ali i mnogo drugačija od nje. To znači da su sve vaše pripreme i predviđanja okačene na slab ekser.

I pašće… pre ili kasnije.

Ako se zbunite, ako na to ne računate, možete izgubiti mnogo više nego u sličnoj situaciji u RL-u.

Iskustva su sledeća – kada se realni životi dodirnu komunikacija među ljidima (i grupama) gotovo po pravilu postaje drugačijia. I to je ok. Pa na kraju krajeva, CS je još samo jedno okruženje RL-a, podskup, podkategorija. Ne verujem da se istovetno ponašate (oblačite, govorite pa i razmišljate) u crkvi, muzeju, na pidžama partiju, pijaci, školi ili na poslu. Svugde ste drugačiji. Barem malo. To je zato što su u našu podsvest usađene određene norme, koje mi sledimo. Zato što su to norme grupe. Naša je priroda da se uklopimo u grupe, pa i u norme (psiholozi neka ne zamere, ne pišem o izuzecima). Tako da se i u CS ponašate drugačije… zapravo mnogo drugačije nego npr u crkvi.

Ja se definitivno ponašam drugačije Innocent

CS je u stvari prostor iz našeg uma povezan ljudima koji nisu samo plod mašte, već postoje, tamo negde… E taj detalj našu percepciju, imaginaciju i očekivanja čini znatno snažnijim. Samim tim i opasnijim.

Možete doživeti potpuni krah kada shvatite da ste sačinili plan, dobili odobrenje projekta, napravili komunikacijsku strategiju i krenuli u akciju… a onda, kao lišće na vetru ideja se osipa a kontekst projekta postaje banalizovan. Zato što su određene okolnosti u fokus CS građana stavile neke druge aspekte vaše kompanije ili generalnog okruženja. CS morate pažljivo posmatrati. I što je najvažnije, U NJEMU MORATE UČESTVOVATI.

Jedna analogija, (a ne ona “voz huče, Sokrat huče, Sokrat je voz” Wink) obzirom na činjenicu da internet zauzima sve značajnije mesto u životima RL građana, utiče na njih i predstavlja integralni deo njihovog opšteg socijalnog aspekta, tamo će se nalaziti sve vaše ciljne grupe, svi vaši fokusi i mete. To je svet koji morate da prihvatite; u kojem morate da učestvujete. Dopadalo vam se to ili ne. Vi se bavite komunikacijama. CS je paralelan svet. Komunikacija je ono od čega je sačinjen.

Građani CS-a komuniciraju mnogo brže i mnogo bolje nego mnogi od nas, kojima je naziv – komunikatori/komunikolozi. Od njih možete dosta naučiti. I naučite.

“Informaciona revolucija gazi, ne dozvolite joj da zgazi vas”
“The information revolution rolls on, don’t let it roll over you”
.

Možda je najbolje da kažem da ono što mislimo utiče na ono što radimo (i kako radimo). Psihologija u fokus stavlja ono što je između. CS nam je omogućio da saznamo šta drugi pojednici misle, da im uđemo u psihu, i da sa njima podelimo naša mišljenja (i izvršimo uticaj na njih, pošaljemo poruke), a ta mogućnost je zlata vredna i nikada nije bila na višem nivou. Morali biste to da iskoristite. Gađaćete ciljne grupe u centar, davaće vam dragocene impute, postaće vaši saborci…

Ali prvo, morate lično postati građanin Cyberspace-a.

Gosti nisu uvek dobrodošli. Kao gost u CS-u, mnoga vrata kroz koja bi trebalo da prođete, biće vam zatvorena.

Ovo vam pišem nakon samo par meseci koje sam aktivno provela kao građanka (super) Cyberspace-a. Malo je, ali dragoceno… to vreme.

Osmislia sam kompletnu strategiju za online komunikaciju kompanije, saznala tako mnogo detalja, zbližila se sa toliko ljudi; i postala sam ponosna građanka. Verovatno će se mnoge stvari i promeniti; tj. moje impresije i saznanja. Zato što se, kao i uostalom RL, CS menja… samo mnoooogo brže.

Pošto sam tu, uočavaću promene; obaveštavaću vas o tome.

Na ovom blogu, međutim ima posetilaca i gostiju koji već dugo CS–u daju važno mesto. Oni bi mogli da upotpune ove teze. Da im ukrademo malo iskustva Wink.

Za kraj, samo jedna napomena: budite obazrivi! Tako snažno vas uvlači u sebe… svaki put kada otvorite svoj browser ponovo – želite nešto više… i svaki dan želite nešto bolje i novo.

Svaki dan iznenadite sebe; a baš i ne volim takva iznenađenja.

Okruženi ste izazovima, mogućnostima, prilikama… Ljudsko ste biće.
Lično će voditi borbu sa profesionalnim.
Ne dajte da pobedi.

Naravno, ukoliko vam je jedini motiv za državljanstvo u CS-u pretpostavljeni profesionali cilj. Ako nije, testirajte sebe…  A ako je tako, brzo ćete biti i „provaljeni”. Opet klizav teren.

Ali, komunikacije su takve.

I to je opšte mesto; i U RL-u i u CS-u! Samo je pitanje da li ostajete u sadašnjosti… ili gledate u budućnost.

Pozdravljam vas do oktobra!
Da testiram RL odmor. Bez neta, bez Cyber sveta…
To će tek biti izazov Cool

Komentari

  1. www.draganadjermanovic.com » Blog Archive » Maniri na četu – reminder

    […] life i Cyber space kao odvojeni entiteti jednog sveta imaju dosta sličnosti… mada i dosta razlika. U delu sličnosti postavlja se pitanje da li bismo sasvim slučajnog […]

  2. www.draganadjermanovic.com » Blog Archive » Društvene mreže me čine manje “društvenom”?!

    […] evo jedan post koji sam (već davno) napisala o CS-u i RL-u i njihovim suštinskim razlikama i sličnostima. April […]

  3. Miss Cybernaut

    Sto pre prestanes da primecujes razlike, to bolje po tebe.
    Virtualno je samo jos jedan vid realnog ;)

  4. ddjermanovic

    2 dana bez neta! :( Uh.
    @Miloje: odgovorio si mi na važno pitanje: on line ubrzava i potiče F2F! Pa to je zaista istina! Mislim, upravo analiziram svoj primer i to je to! Bez on line-a ne da se ne bih družila sa mnogim CS prijateljima u RL-u, nego vrlo verovatno ne bih ni znala da postoje. Dakle, ne da nas ne čini manje socijalnim nego nas čini socijalnim! Pa sve i da je on line i jedini kanal komunikacije – otišla sam dalje nego mnogi u RL…
    @Miss: Moram se složiti sa tobom oko kolača i kafice, ipak :)

  5. Miss Cybernaut

    @Mmila
    „Usput, marketing na netu je po prinicipu sacmare. Pucas, pa koga upucas. Smisao ciljne grupe, kao sto si napomenula je izgubljen u mrezi, pa sada nema druge do „igrati na slepo“, ali imati i specijalistu koji ce se ipak baviti ciljnim marketingom.“

    Sto se ovoga tice, ne slazem se za analogijom sa vatrenim oruzjem (ipak je marekting sofisticirana stvar) ali sta nam preostaje?
    Cebe – taktika – svima i istovremeno poslati istu poruku? To je mnogo retro.
    Internet ipak pruza mogucnost ciljanja grupe potrosaca i to prema onome sto je sustinsko – njegova interesoavanja a ne dostupnost signala (kod tv) ili porodicne navike i cena (novine).

    Nista ne mroa „na slepo“…u Srbiji jos uvek neke ciljne grupe nisu na interenetu. Ali i to ce da se menja, a istrazivanja postoje. Potrebno je samo ih pokupiti.
    Ono sto je opasnost je uci u neku grupu a ne shvatiti zakone po kojima funckionise ta zajednica.

  6. Miss Cybernaut

    heh, Miloje…mozda nije dobro da ostane bas bas jedini.
    Sem posla i PR-a ipak ima jos kojesta sto sto moze i treba da se odradi u RL, npr. flw up kafa i kolaci… :) Ja se toga ne bih odricala u korist e-kafe i e-kolaca.

    Hvala sto stavljas tacku.
    Ja sam vec posteno istackala srpski web zbog onih koji prepoznaju ovisnost u svemu sto traje malo duze od obicne provere poste. Sta ih to uce na fakultetima pitam se…

  7. Miloje Sekulic

    CS je još samo jedno
    okruženje RL-a

    Do kostiogoljeno i potpuno istinito. Ovim stavljamo tacku na visegodisnja baljezganja o „otudjenosti u virtuelnom svetu“, „stetnosti zbog nedostatka komunikacije sa vrsnjacima (misli se na mlade koji su na netu)“ i slicne budalastine koje su imale jako plodno tlo na našim prostorima.

    Internet pruza mogucnost izbora drustva (SN, forumi, chat, lokacije na koje idete) koju u RL vecinom nemate.

    U ovo je najlakse da se uverite ukoliko ste u kontaktu sa generacijom rodjenom posle ’80. Internet im je potpuno prirodno okruzenje koje ne zamenjuje nego pojacava, ubrzava i obogacuje mogucnosti F2F susreta.

    Internet je komunikacioni kanal koji, hvala Bogu, pruza raznorodne mogucnosti za komunikaciju. Potpuno sam ubedjen da ce u buducnosti postati i jedini jer njegova tehnicka infrastruktura i aplikativna nadogradnja to omogucavaju. Vec je integrisao telefoniju.

  8. Dragana Đermanović

    Nije bilo tako teško bez neta.
    @MMila: mislim da marketing na netu i komunikacija u širem smislu ne moraju biti pucanje iz sačmare. Valja koristii iskustva i znanja on-line PRofesionalaca i konsultanata. U tom slučaju držimo se ciljne grupe maksimalno koliko možemo. Poznajem dosta ljudi kojima je internet direktno čak i glavno sredstvao za rad; uključujući i započijanje, vođenje i kontrolisanje posla. Ne znam zašto misliš da nije po poslovnoj etikeciji.
    @Miss: Baš to. U CS-u nekako se sve dešava brže i intenzivnije. To znači i da brže prepoznamo folirante… i to je skroz ok.

  9. Deda

    Bas umes da se izgubis,lol?

  10. Jelena Jovanovic (Miss Cybernaut)

    Mislim da se moci da se kontrolise / utice na sopstveni zivot ne treba odricati, ni online ni offline…;)

    Ne moze niko i nista da utice na nas ako mi to sami ne dozvolimo, i nema mnogo smisla pripisivati emocije i narocito namere – alatkama (sta god da je to u CS). To je do nas. Ili nije, ali to je opet nas izbor.

    Heh…ponekad STVARNO postoje razlike medju „licnostima“. To je u stvari nezrelost..Pre ili kasnije (oh ipak KASNIJE, ako je rec o RL) pokazalo bi se isto, emotivna / socijalna / kakva god vec
    neinteligencija.

  11. Dragan Varagić

    Poslovi se mogu voditi preko Interneta (pogledati tekstove na temu enterprise 2.0, online collaboration…), a moze se i pregovarati, dobijati posao… Ali, lični kontakt ipak treba da ima dublji i dugotrajniji efekat…

    Online komunikacija se ne može kontrolisati, ali se može voditi u određenom pravcu. A za to, kao što Dragana potvrđuje, potrebno je iskustvo u online komunikaciji (angažovanje online).

  12. MMMila

    Ja bih pre rekla „…ne dozvolite joj da vas pregazi!“ no dobro.

    Usput, marketing na netu je po prinicipu sacmare. Pucas, pa koga upucas. Smisao ciljne grupe, kao sto si napomenula je izgubljen u mrezi, pa sada nema druge do „igrati na slepo“, ali imati i specijalistu koji ce se ipak baviti ciljnim marketingom.

    Doduse, imam pitanje, STA podrazumevas pod CS? Webove (prezentacije)? To j eonda malo van ovoga sto si pricala. Blogove? Chatove? Sve to je onda malo van marketinga tj. poslovnog koriscenja neta. Facebook? MSN? Skype? Svuda shvaceno kao pomagala, sem valjda kod nas:(

    Ja bih dodala net konferencije, znaci upotreba kamerica da se upotrebom neta konvencionalno ljudi sastanu. Najbolja sinteza svega…

    Imam utisak da je ovo trebalo u stvari da bude lekcija, samo nisam shvatila kome i kako. Uostalom, po net etikeciji, poslovnoj etikeciji, moralu i slicno, poslovi se ipak zakljucuju malo drugacije.

    Mada… ja sopstvenog sefa NIKADA nisam videla, a jedina komunikacija nam je mejl i msn. I to moze… funkcionise vec vise od decenije.

  13. glumac

    Odličan tekst i zaista mislim da je potrebno znati granice u svemu. Meni je CS fenomenalan baš zbog toga što možemo da imamo kontakt sa potpuno različitim grupama ljudi, toliko toga nam se pruža, samo je potrebno znati to iskoristiti

  14. nastasja

    U svemu treba imati MERU. Volim CS… jos vise Real Touch… nikako addicted – u toj meri da ne mogu da disem bez pomenutog…. Samo, pronadjem pravu dozu… (kada hedonizam prevlada um, just – off)…. :)

  15. Miloje Sekulic

    @ddjermanovic
    Upravo prijatelju preko FB upucujem poziv na kafu :)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *